Mt. Kazbek – tilgjengelig topp i utrolige omgivelser

Mt Kazbek

Bildet over viser Mount Kazbek. Dette er en tolv dager lang tur til hjertet av Georgia. Vi i EcoExpeditions er veldig glade for å kunne tilby denne spektakulære, og krevende toppturen til Mount Kazbek (5047 m). Toppdagen er krevende og passer for de som har klatreerfaring.

Turen kan utvides med noen dagers badeferie ved Svartehavet.

Pris: Fra kroner 17 990,- per person inkludert fly t/r Norge – Tbilisi.

Dato: Etter avtale, fleksible datoer hele sesongen fra slutten av mai og ut i oktober.

Dag

Program

1

Fly nedover

Avreise fra Norge

2

Tbilisi

Vi ankommer Tbilisi på morgenen, møtes på flyplassen og blir fraktet til hotellet. Ankomsttidspunktet avhenger av hvilke fly vi kommer med. De som er sultne etter flyturen får seg en matbit, før vi setter kursen mot gamlebyen – The Old Town – for sightseeing. Gamlebyen byr på et rikt utvalg severdigheter innenfor et relativt lite område, etter flyturen er det godt å strekke litt på seg og vi går de få minuttene mellom høydepunktene. Vi begynner med Metekh Church, kirken er bygd på slutten av 1200-tallet og ligger veldig fint til på en klippe rett ved elven Mtkvari. Herifra går vi videre til Sioni Cathedral, dette er en georgiansk ortodoks katedral bygd så tidlig som på 500-tallet, senere restaurert en rekke ganger og nå siste gang i 1983. Før vi kjører opp til statuen av Mother Georgia og går ned til Narikala Fortress, rusler vi innom både Peace Bridge og Anchiskhati Church. Vi avslutter sightseeingen med et besøk på Sulphur Bath, de som ønsker å ta seg et bad må huske å pakke badetøy. Overnatting på hotell i Tbilisi.

3

Opp i fjellet

Tbilisi – Roshka – Abudelauri – Roshka. Fra Tbilisi kjører vi opp i fjellet til landsbyen Roshka. Kjøreturen tar omkring to timer. Omgitt av frodige, grønne åser tar vi oss en spasertur opp til nydelige Abudelauri Lakes, omkring 600 høydemeter og to timer hver vei. Vi setter opp leiren ikke så langt fra landsbyen på noe over 2000 meters høyde.

4

Sadzele pass

Roshka (2100 m) – Sadzele pass (3000 m) – Juta (2200 m). Vi går fra Roshka, over Sadzele-passet, og ned til Juta, vi bruker omkring åtte timer på den i underkant av to mil lange turen.

5

Peak Mukhadze

Juta – Peak Mukhadze (3289 m) – Juta. Vi lar campen stå og tar oss en akklimatiseringstur opp til Peak Mukhadze på 3289 meter. Dette er en kjempefin tur og i tillegg veldig god akklimatisering. Turen tar pluss minus åtte timer.

6

Transportering og hvile

Juta – Kazbegi (1750 m). Vi kjører fra Juta til Kazbegi. Kazbegi er en liten by med rundt to tusen innbyggere. Vi slapper av og ordner litt med utstyret. Overnatter og spiser middag på et koselig lite gjestehus.

7

Fjellturen begynner for alvor

Kazbegi – Meteo (3700 m). På morgenkvisten møter vi teamet som skal ta oss trygt opp på Mount Kazbek (5047 m). Vi starter forsiktig med en rolig etappe opp til Gergeti Trinity Church (2170 m). Mulig å kjøre denne delen med bil om ønskelig. Utsikten herifra mot Mt. Kazbek er fenomenal; litt skremmende og veldig motiverende på samme tid. Etter en liten matbit fortsetter vi på en smal vei eller sti opp til den gamle meteorologisk stasjonen som blir utgangspunktet for toppstøtet vårt om knappe to dager. Stasjonen ligger fint til på 3700 meters høyde. Dagen er lang, mellom åtte og ni timer, men vi begynner å bli bra akklimatisert for denne høyden, om vi går rolig og slipper problemer plasserer vi oss utmerket til for å kunne nå toppen. Den meteorologiske stasjonen ble bygd i 1939 og var i full drift helt frem til 1989. Nå fungerer den som en slags turisthytte og er det vanligste utgangspunktet for turer til Mt. Kazbek. Fasilitetene er veldig enkle, men det er lagt til rette for matlaging, tørking av klær og lading av mobiltelefon eller kamera på kvelden, utedo. Bagasjen vår får vi fraktet opp hit med hest.

8

Akklimatiseringsdag

Vi slapper av, spiser og samler krefter. Går en liten tur i nærområdet, noen hundre høydemeter over stasjonen. Ordner med utstyr og forbereder oss på morgendagens strabaser.

9

Toppstøt!

Meteo (3700 m) – Mt. Kazbegi (5047 m) – Meteo. Vi står opp grytidlig og går fra stasjonen opp mot breen. Der forholdene tilsier det binder vi oss inn i taulag og beveger oss i samlet tropp. Terrenget preges av løs stein eller morene og kan være tungt å gå i. På mellom 4200 og 4300 meter beveger vi oss inn i ordentlig breeterreng og vi kan etter hvert ta på stegjern. Mt. Kazbegi har en vesttopp på 4905 meter og etter et par brattere partier kommer vi opp i sadelen mellom denne og hovedtoppen. Fra sadelen og opp er det jevnt bratt, opp mot 45 grader og her i de aller bratteste partiene legger vi ut faste tau om forholdene krever det. Dette vurderer guidene fra tur til tur. Fra toppen har vi i klart vær fantastisk utsikt over store deler av Kaukasus, inkludert Elbrus, og sørover kan vi se helt til Tyrkia. Vi regner med å bruke mellom 12 og 15 timer totalt på toppstøtet.

10

Ekstradag

Om vær eller føre ikke skulle spille på lag, er det greit å ha en dag å gå på.

11

Retur

Meteo – Kazbegi – Tbilisi. Etter å ha tørket og pakket utstyret, bærer vi det en liten halvtime bort til punktet hvor hestene kan plukke det opp og frakte det ned til Kazbegi. Vi har god tid og går rolig ned resten av distansen med lett sekk. Fra Kazbegi kjører vi til Tbilisi. De fleste har flybillett tilbake til Norge samme kveld.

12

Norge

Ankomst Norge.

 

 
Prisen avhenger av hvilke flybilletter som er tilgjengelige på bestillingstidspunktet. Om ikke annet er avtalt baseres prisen på billigste billett t/r Oslo og seks deltagere, men det er mulig å be om pris også fra andre flyplasser.   

Inkludert i prisen er følgende:

 • Flybillett t/r Norge – Tbilisi
 • Tur iht. programmet over
 • Transport t/r flyplassen i Tbilisi
 • Overnatting i dobbeltrom
 • På fjellet overnatter vi i hytter eller telt
 • All mat, samt te, kaffe og kokt eller renset vann på fjellet
 • Alle avgifter til nasjonalparker
 • Guide og bagasjetransport

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Visumkostnader
 • Tillegg for enkeltrom
 • Middag og lunsj på hotellene og under transport
 • Billetter til severdigheter
 • Drikkevarer som vin og flaskevann på turen 
 • Private forsikringer
 • Tips