Normalruten – den enkleste ruten på Europas høyeste fjell

Toppdag - soloppgang ovenfor Phastukov Rocks
Utsikt mot syd fra normalruten på Elbrus

Bestigning av Europas høyeste fjell. Elbrus (5642 m) ligger i Kaukasus på russisk side, nær grensen til Georgia. En teknisk enkel bestigning i et vakkert fjellområde. Mulighet for sightseeing i Moskva på veien hjem.

Pris: Fra kroner 19 990,- per person inkludert fly t/r Oslo – Moskva Mineralnye Vody

Dato: Avreise 30. mai, 9. og 23. juni, 7. og 21. juli, 11. og 21. august i 2017

Dag

Program

1

Avreise fra Norge

Norge – Moskva – Mineralnye Vody i Kaukasus*.  Fra flyplassen i Mineralnye Vody tar det fire timer med minibuss opp til Terskol i Baksan-dalen ved foten av Elbrus i 2000 meters høyde. Vi overnatter på hotell Nakra. Hotellet har et flott badstueanlegg med et lite basseng. Hotell Nakra.

 

*Kan bli nødvendig å fly til Moskva en dag tidligere og overnatte der før flyturen til Mineralnye Vody.

2

Akklimatiseringstur

Dagstur opp til Cheget-fjellet. Vi går opp til toppen av skiheisen på 3050 meter. Hvis været er bra, har vi fantastisk utsikt mot Elbrus og kan se både Barrels, Priyut og ruten vi vil følge til toppen (4-5 t). Hotell Nakra.

3

Akklimatiseringstur

Dagstur opp på Mt. Terskol med flott utsikt mot Elbrus. Det ligger et gammelt observatorium på fjellryggen, 3100 meter (5-6 t). Badstue på hotellet. Sjekk av utstyr. Hotell Nakra.

4

Flytter opp til 2950 meter

Vi flytter opp til midtstasjonen på gondolbanen, Krugozow (2950 m), hvor vi overnatter på hotell. Fra hotellet har vi en utrolig utsikt mot Elbrus og fjellene på grensen mot Georgia. Ettermiddagen bruker vi på en akklimatiseringstur (3-4 t) opp til en vakker innsjø eller opp mot Mir (3500 m), toppstasjonen for gondolbanen. Old Vista Hut.

5

Flytter opp til 3900 meter

Etter frokost tar vi heisene opp til Bockhi eller Barrels (3817 m) og går eller kjører beltemaskin opp til National Park Hut (3900 m). Om ettermiddagen tar vi en akklimatiseringstur opp til Priyut (4152 m, 1t). Overnatting i National Park Hut.

6

Akklimatiseringstur

Dagstur opp mot Pastukhov Rocks (4650 m). Overnatting i National Park Hut.

7

Flytting, testing og klargjøring

Vi flytter opp til Hut of Muzafar (4100 m). Bagasjen vil bli fraktet opp med beltebil. Om ettermiddagen gjør vi klart utstyr og tester stegjern og isøks. Husk å ta med ekstra klær, det kan bli noe vått under utstyrstestingen og mulighetene for tørking er begrensede. Det siste vi vil er å starte toppforsøket med fuktige klær. Overnatting i Hut of Muzafar.

8

Toppdag!

Hvis været er bra prøver vi oss på toppen. Vi står opp litt over midnatt og forlater leiren en time senere. Målet er Elbrus West Summit, den høyeste av de to toppene med sine 5642 meter. Vi må regne med å bruke 7-10 timer til toppen. Returen til Hut of Muzafar tar 3-4 timer. Overnatting på Hut of Muzafar.

9

Ekstradag

Retur til hotell Nakra i Terskol på formiddagen hvor vi feirer toppen med en tradisjonell kaukasisk middag.  Alternativt ny mulighet for toppforsøk.

10

Avslapping og pakking

Vi slapper av på hotellet eller tar en dagstur i området rundt Terskol, Hotell Nakra. Alternativt ny mulighet for toppforsøk. Hvis vi har toppforsøk denne dagen må vi ned til Terskol samme dag. Dette betyr at vi må bruke beltebil for å rekke heisene. Guiden vil orientere om dette hvis det blir aktuelt.

11

Etter frokost kjører vi minibuss ned til Mineralnye Vody hvor vi tar fly tilbake til Moskva, Hotell Izmailova. De som ikke har stopp i Moskva drar videre til Norge med ankomst samme dag.

12

Sightseeing i området rundt den Røde Plass. Moskva – Norge.


Prisen avhenger av hvilke flybilletter som er tilgjengelige på bestillingstidspunktet. Om ikke annet er avtalt baseres prisen på billigste billett t/r Oslo og seks deltagere, men det er mulig å be om pris også fra andre flyplasser. Tillegget for stopp i Moskva på returen er fra ca. kroner 1800.  

Inkludert i prisen er følgende:

 • Flybillett t/r Norge – Moskva
 • Flybillett t/r Moskva – Mineralnie Vody
 • Transport t/r flyplassene i Moskva og i Kaukasus
 • Overnatting i dobbeltrom i Terskol
 • Overnatting i dobbeltrom med frokost i Moskva på retur
 • På fjellet overnatter vi i sovesaler og mindre rom 
 • Fjellturen med full pensjon
 • Tre-fire timers sightseeing med guide i området rundt Den Røde Plass

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Visumkostnader, ca. kroner 1200
 • Tillegg for enkeltrom
 • Middag og lunsj i Moskva
 • Ev. overnatting i Moskva på utreise, fra kroner 300 per person for enkel standard
 • Billetter til severdigheter
 • Drikke på hotellet i Terskol
 • Utgifter til beltebil ved persontransport i fjellet 
 • Private forsikringer
 • Tips