Fotturer i Cappadocia og Aladaglar National Park

Cappadocia

Det er hyggelig å kunne ønske velkommen til ti dager i Tyrkia og vakre Aladaglar National Park. Overnatting på Yedigoller-platået, te med de lokale nomadene, utsikt fra Mount Emler (3723 m), fottur gjennom de fargerike dalene og det magiske landskapet i Cappadocia, og sightseeing i den underjordiske byen Derinkuyu, er høydepunktene på denne turen til Taurus-fjellene. 

Tyrkia, Teke Kalesi og Karagol 

Pris: Fra kroner 14 990,- per person inkludert fly t/r Norge – Kayseri.

Om ikke annet er avtalt baseres prisen på billigste billett t/r Oslo og seks deltagere, men det er mulig å be om pris også fra andre flyplasser.   

Dato: Fullt program juni – oktober. Modifisert program i Aladaglar nasjonalpark april-mai.

Dag

Beskrivelse

1

Avreise og ankomst

Norge – Kayseri. Avreise fra Norge, vanligvis mellomlanding i Istanbul, med ankomst Kayseri samme kveld. Transport til hotell.

2

Spennende gjel

Kayseri – Kazikli Canyon – Emli-dalen. Vi kjører til Kazika Canyon, kjøreturen er ca. 15 mil og tar ca. to timer. Kazika Canyon er et flott gjel eller et juv med mellom 50 og 70 meter høye vegger. Gjelet ligger ikke langt fra landsbyen Elekgolu i den sørlige delen av Aladaglar National Park. Landsbyen er oppkalt etter en lokal bonde som med hjelp av enkle trestokker klatret opp i disse bratte formasjonene og sanket honning fra de ville bienes tilholdssted i sprekker og huler høyt oppe i veggen. Dagen avsluttes med middag ved leiren vår i Emli-dalen på ca. 1800 meter.   

Lengde: 9-10 km, 2-3 t

Stigning: + 570 m

Høyde Leir: 1800 m

3

Eznevit-platået

Emli-dalen – Eznevit-platået – Sokulupinar. Etter frokost legger vi Emli-dalen bak oss, og på lettgåtte veier beveger vi oss gjennom et vakkert skogsområde mot Siyirmalik-dalen. Skogsområdet ender i en hyggelig stigning opp til Eznevit-platået. Her finner vi en leirplass bebodd av semi-nomadiske familier som, om vi er heldige, kanskje inviterer oss inn til noe å drikke, og kanskje får vi også besøke teltene deres for et innblikk i deres livsstil. Fra platået vil vi bli belønnet med nydelig utsikt over området, og utsikten drar vi også med oss når vi fortsetter mot Sakartas og videre til vår neste leirplass i Sokulupinar. Her blir vi ønsket velkommen av vår kokk med kjeks og en varm kopp te. Vi overnatter i Sokulupinar (2000 m).

Lengde: Ca. 14-15 km, 5-6 t

Stigning: + 788 m, – 538 m

Høyde Leir: 2000 m

4

Dagstur

Sokulupinar – Dipsiz Lake (2900 m) – Sokulupinar. Vi følger en fint oppbygd trasé opp til Arpalik-platået. Her oppe treffer vi fra tid til annen grupper med lokale gjetere og dere husdyr. Fra Arpalik fortsetter vi oppover til Tekepinar (‘Goats Spring’), hvor vi forhåpentligvis kan få se steinbukk gresse i de alpine omgivelsene. Vi følger fint opptråkkede stier langs elvebredden mot Dipsiz Lake (2900 m). På veien vil vi ha vakker utsikt til nordsiden av Mt. Demirkazik (3756 m). Mulig med en dukkert i innsjøen. Etter en matbit og en hvil i svært hyggelige omgivelser på nesten 3000 meter, returnerer vi til leiren samme veien som vi kom opp. Får vi tid før middag kan vi nyte solnedgangen fra leiren vår. Gode muligheter til flotte bilder.

Lengde: Ca. 6-7 t

Stigning: + 900 m, – 900 m

Høyde Leir: 2000 m

5

Toppdag!

Sokulupinar (2000 m) – Celikbuyduran pass (3450 m) – Topp Mt. Emler (3723 m) – Yedigoller (3100 m).

Etter en tidlig frokost tar vi fatt på turens lengste dag, men selv om dagen er krevende, holder vi tempoet nede og passer på å nyte omgivelsene. Den første etappen tar oss opp til Karayalak-dalen og videre opp til Celikbuyduran pass (3450 m). Rett før passet går vi innom en vannkilde og nyter en velfortjent pause med flott utsikt over fjellene som omgir oss. Fra passet går vi videre opp til toppen på fantastiske Mount Emler. Med sine 3723 meter over havet, er det en av de mest kjente toppene i området. Oppstigningen er ikke tekniske krevende, og vi følger pent oppgåtte turstier helt til topps. Fra toppen er det mulig å se Mt. Erciyes (3917 m) mot nord, Mt. Hasan (3268 m) mot vest, og Bolkar-området mot sør. Etter å ha tatt oss god tid til å lagre både kognitive og elektroniske bilder, går vi ned igjen til passet, og fortsetter herfra ut et rødlig, goldt platå til leiren i Yedigoller (3100 m). Leiren ligger fantastisk til ved en av den største innsjøen i området, og når værforholdene tillater det, kan det smake godt med en forfriskende dukkert.

Lengde: Ca. 13 km, 8-9 t

Stigning: + 1450 m (passet)/ 1723 m (Mt Emler), – 350 m/ 600 m

Høyde Leir: 3100 m

6

Yedigoller-platået

De som eventuelt ikke fikk med seg toppunktet på Mt. Emler (3723 m) dagen før, kan gjøre et nytt forsøk på det om de vil. Alternativet er å se seg rundt på platået og ta det rolig i leiren. Det er et fantastisk område.  

7

Ny spektakulær utsikt

Yedigoller (3100 m) – Teke Kalesi (3517 m) – Karagol Lake (2800 m). På morgenkvisten laster vi opp bagasjen på hestene våre igjen og forlater platået. Vi beveger oss hele tiden på fine turstier. Etter å ha passert nok en meget flott innsjø, tar vi fatt på stigningen opp mot passet Teke Kalesi på 3517 meter. Herifra får vi spektakulær utsikt over Yedigoller-platået og de omkringliggende Aladaglar-toppene mot nord-vest. Fra tid til annen er det også mulig å se beitende steinbukk rusle rundt i de bratte fjellsidene. Etter en velfortjent hvil går vi ned til innsjøen Yildiz Lake, og fortsetter videre til leirplassen ved Karagol Lake, hvor teltene våre allerede er satt opp og teen venter.

Lengde: Ca. 13-14 km, 7 t

Stigning: + 417 m, – 717 m

Høyde Leir: 2800 m

8

Ut av fjellet

Karagol Lake – Maden Gorge – Pinarbasi – Derinkuyu – Cappadocia. Den siste dagen med fottur i Aladaglar National Park tar oss ned dalen langs gamle gruveveier via Maden Gorge til landsbyen Pinarbasi. I enden av dalen venter bilene på oss og vi setter kursen mot Cappadocia (125 km, 2-3 t). På turen besøker vi den ganske spektakulære underjordiske byen Derinkuyu. Byen ble åpnet for besøkende så seint som i 1965, og per i dag er ca. én tiendedel av området tilgjengelig for skuelystne. Byen er omtrent 85 meter dyp, og det er fasinerende hvordan den er bygd opp med det man forventer å finne i vanlige landsbyer, staller, kirke, skole og til og med vinkjellere. Vel fremme i Cappadocia sjekker vi inn på hotellet og tar oss en dusj, før vi ser oss omkring i byen, inkludert et besøk til den verdenskjente formasjonen ’Three fairy chimneys of Uc Guzeller’. På ettermiddagen fortsetter vi til Devrent, også kjent som ’Fantasidalen, med fjellformasjoner i alle tenkelige former.

(Til kvelds kan de som ønsker det prøve et klassisk tyrkisk bad, bedre kjent som Hamam. Dette er ikke inkludert i prisen. Hamam kombinerer tradisjonelt elementer fra forgjengerne i Anatolia og de romerske termiske badene. I tyrkisk kultur står det for mer enn å få et rolig bad, det skal være et sted for avslapning, designet for å gjenopprette kropp og sinn.)

Lengde: Ca. 2 t

Stigning: Ca. – 1000 m, avhengig av forholdene på veien

9

Sightseeing

På morgenkvisten, før soloppgang kan de som ønsker det få dra på tur i varmlufts ballong. Dette er ikke inkludert i prisen. Cappadocia er kjent som et av verdens beste områder for ballongflyvning med det fantastiske landskapet som kulisse.

På formiddagen tar vi en kort spasertur gjennom Kiliclar-dalen (4 km), også kjent som ‘Sword Valley’, dette er en av de minste dalene i området, men med veldig mange flotte steinformasjoner og huler. Kiliclar-dalen byr også på rå utsikt over Cappadocia. På tidlig ettermiddag tar vi en nærmere titt på Goreme Friluftsmuseum, et av de vakreste stedene i Cappadocia, med kirker og annen kunstnerisk arkitektur hugget rett ut av det porøse fjellet vi finner flere steder i dette området av Tyrkia. Det tidkrevende arbeidet i Goreme ble trolig påbegynt så tidlig som på 800-tallet, og er selvsagt en del av UNESCOs World Heritage List. Vi fortsetter turen gjennom Meskendir (8-10 km), ‘Red Valley’, med hulekomplekser og skjulte kirker brukt av den gamle kristne sivilisasjonen i området. Vi avslutter dagen på Red Valley Panorama Point, det perfekte stedet å nyte en tradisjonell kopp tyrkisk te mens solnedgangen får fargene i steinformasjonene til å danse rundt oss.

10

Hjemreise

Cappadocia – Kayseri Airport. Transport fra Cappadocia til flyplassen i Kayseri (80 km, 1-2 t). De fleste har flygning via Istanbul og til Norge.

Pris: Fra kroner 14 990,- per person inkludert fly t/r Norge – Kayseri.

Om ikke annet er avtalt baseres prisen på billigste billett t/r Oslo og seks deltagere, men det er mulig å be om pris også fra andre flyplasser.   

Dato: Fullt program juni – oktober. Modifisert program i Aladaglar nasjonalpark april-mai.

Inkludert i prisen er følgende:

 • Flybillett t/r Oslo – Kayseri
 • Tur iht. programmet ovenfor
 • Overnatting i dobbeltrom på hotellene
 • På fjellet overnatter vi i telt
 • All mat, samt kaffe, te og kokt vann på fjellet
 • Avgifter til Aladaglar nasjonalpark
 • Guide og hestefører på fjellet
 • Transport t/r flyplassen

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Tilslutningsfly til Oslo
 • Tips til guide og bærere
 • Inngang ved museer og historiske steder, Euro 35-40
 • Lunsj og middag på hotellene
 • Ekstra overnatting på hotell ved avbrutt fjelltur
 • Drikkevarer som Cola og liknende
 • Enkeltromstillegg
 • Ev. tur med varmluftsballong i Cappadocia
 • Ev. tyrkisk bad i Cappadocia
 • Visumkostnader
 • Vaksinasjoner og forsikringer