Jan Mayen – inkludert Svalbard og Island

Jan Mayen

EcoExpeditions er veldig glade for at vi endelig er tilbake på Jan Mayen, Vulkanøya i Ishavet. Etter flere år med reguleringsutfordringer og teltforbud på Beerenberg, har vi nå valgt å sette sammen et alternativt opplegg med dagsturer rundt om på øya. Bildet over er fra kraterkanten på Beerenberg. Utsikt sørover på Jan Mayen.

De som ønsker å forsøke seg på en bestigning av Beerenberg (2277 m) er fortsatt velkomne med, men turen har blitt betydelig mer utfordrende de sist årene og de som vil prøve må være i bra slag, selvgående og godt kvalifiserte til å ferdes på bre.

Pris: Fra kroner 28 990,- per person

Dato: Avreise 16. juni fra Svalbard og ankomst 29. juni på Island i 2017

Dag

Program

16.6

Ankomst Svalbard

Vi installerer oss på båten, går gjennom regler og rutiner, og satser på å kaste loss rundt midnatt.

17.

Tempelfjorden

Før vi setter kursen mot Jan Mayen har vi lagt inn et besøk i Tempelfjorden innerst i Isfjorden. Forhåpentligvis vil vi også få tid til en stopp i Pyramiden, den gamle russiske bosetningen som har stått tom siden 1999. Vi seiler sydover på natten.

18.

Hornsund

Vi våkner opp i den vakre fjorden Hornsund. Før lunsj tar vi oss tid til en runde med Zodiak-cruising i området. Etter lunsj begynner vi kryssingen over til Jan Mayen.

19.

Til sjøs

Selve kryssingen er berammet til mellom tre og fire dager avhengig av forholdene vi møter. Om bord i båten går samtlige inn i en vaktturnus. På vakten deltar hvert lag på matlaging innendørs og speiding og rortjeneste utendørs, i tillegg må vi regne med å assistere kapteinen ved heising og justering av seil.

20.

Til sjøs

De som tåler sjøen fint kan benytte seg av mulighetene på skuta og nyte Nordishavet.

21.

Til sjøs

Land i sikte. Avhengig av landingsforholdene og ankomsttidspunkt, forsøker vi å ankre opp og få det nødvendige utstyret til land enten i Båtvika eller i Kvalrossbukta. Dette er de to eneste plassene på Jan Mayen vi har lov til å etablere camp. 

22.

Kvalrossbukta, Neumayer og Kvalrossen

Vi bruker dagen til å bli kjent i området rundt Kvalrossbukta og til å utforske de nærmeste toppene. Utkikstoppen Neumayer og fuglefjellet Kvalrossen med Haugenstranda og Brielletårnet ligger i umiddelbar nærhet. I løpet av dagen vil vi gå igjennom reglene som er gjeldende for ferdsel på øya, diskutere opplegget de nærmeste dagene og oppdatere oss på værmeldingen for området. Vi er langt fra nærmeste lege eller sykehus, og det er viktig at vi tar hensyn til dette i dagene som kommer. Vi i EcoExpeditions har satt opp en dag for dag plan, men de som ønsker det kan selvsagt disponere tiden på øya slik de selv vil.

23.

Eggøya og Eldstemetten

Om forholdene tillater det forsøker vi å gå til Eggøya, dette er en lang tur, men i fint vær er det et fantastisk skue. På tur tilbake går vi via ruinene av den første meteorologiske stasjonen på Jan Mayen, Eldstemetten. 

24.

Gamlemetten

En ny lang dag for de som ønsker det. Vi går over Danielsenkrateret til Gamlemetten, alternativt langs veien. Området er delvis vedlikehold av Riksantikvaren og den gamle bebyggelsen ligger flott til i starten på Libergsletta.

25.

Båtvika

Vi forflytter oss over til Båtvika og etablerer ny camp. Båtvika ligger et lite steinkast fra Olokinbyen og forsvarets stasjon. Avhengig av forholdene seiler vi med alt utstyret rundt nord- eller sørspissen av øya. De som ønsker det kan selvsagt velge å gå. Fra Båtvika har vi veldig mange flotte turer innenfor rekkevidde. Den nærmeste og kanskje flotteste av dem alle er Schiertzegga, en skarp, karakteristisk egg noen kilometer inn i Borgdalen. Utsikten over stasjonsområdet er fantastisk.   

26.

Trolldalen

Dette er den siste dagen på øya for denne gang. I likhet med de andre dagene, kan de som ønsker det planlegge eget opplegg og egne turer. De av dere som ønsker å besøke øyas nest høyeste fjell, Rudolftoppen på nesten 800 meter, anbefales å forsøke dette i dag om været tillater det. Rett over stasjonen ligger Trolldalen, her er det mange fine lett tilgjengelige topper og utkikkspunkt. Et annet alternativ kan kanskje være en tur over til den lille hytten Vera på andre siden av øya. Om vi er heldige og de har tid på stasjonen vil vi også forsøke å få organisert en omvisning der. Mulig avreise på ettermiddag eller kveld.  

27.

Til sjøs

Om vi ikke reiser kvelden før, rydder vi campen, tar oss om bord i Opal og setter kursen mot Island.

28.

Til sjøs

Følger vakttjenesten. Vi håper å kunne svinge innom Grimsey på tur inn mot Island. Detter er en liten øy som ligger ganske nøyaktig på polarsirkelen og er det nordligste bebygde området på Island.

29.

Tilbake på Island

Vel i land pakker vi utstyret vårt og hjelper mannskapet med å rydde båten.

 

De av dere som ønsker å forsøke dere på en bestigning av Beerenberg (2277 m) står selvsagt fritt til dette. Vi vil bidra med våre erfaringer så langt de strekker seg. Her følger et forslag til program for dere som sikter mot et av verdens mest spektakulære fjell:

Dag

Program

22.6

Kvalrossbukta, deponering av utstyr

På grunn av de nye fredningsbestemmelsene på Jan Mayen, har vi ikke mulighet til å sette opp camp ved Gamlemetten eller i Ekerolddalen slik vi tidligere har gjort, vi har heller ikke mulighet til å etablere camp oppe på breen. Dette gjør turen til Beerenberg betydelig mer utfordrende enn før både med tanke på sikkerhet og med tanke på de fysiske strabasene vi må igjennom. Denne første dagen på land håper vi å kunne bruke til å bære tungt utstyr som ski, støvler, stegjern, tau og sikringsmidler til innerst i Ekerolddalen, deponerer det der i vanntette poser og så returnerer til Kvalrossbukta.

23.

Avslapping i Kvalrossbukta

Vi hviler og spiser hele dagen og om forholdene og været er bra starter vi turen mot toppen til kvelds.

24.

Beerenberg

Vi vil forsøke å nå Beerenberg fra Ekerolddalen. Det er vanskelig å estimere tiden tur-retur Kvalrossbukta, men vi må rekne med å gå et sted mellom 25 og 35 timer. For å kunne returnere hurtig ned fra fjellet, anbefaler vi samtlige deltakere å ta med ski, både fjellski og randoneutstyr gjør susen. Det siste stykket fra Nunatakken og opp til kraterkanten må vi gå i tau og med stegjern. Den øverste delen av breen har forandret seg mye de siste årene og det blir spennende å se hva slags forhold som møter oss, vi må være forberedt på det meste.      

25.

Om vi rekker å bli med på flyttingen over til Båtvika med båten blir vi med på det, om ikke hviler vi i Kvalrossbukta og forflytter oss til fots dagen etter.

26.

Dagstur i nærheten av Båtvika. Mulig avreise på ettermiddag eller kveld.

27.

Til sjøs

Om vi ikke kommer oss av gårde kvelden før, rydder vi campen, tar oss om bord i Opal og setter kursen mot Island. Prisen avhenger av hvor mange som blir med på turen.   

Inkludert i prisen er følgende:

  • Båt fra Svalbard til Island
  • Mat på båten og på Jan Mayen etter avtale
  • Telt og kokeutstyr på Jan Mayen

Følgende er ikke inkludert i prisen:

  • Flybilletter til Svalbard og fra Island, men vi kan bistå med bestilling
  • Ev. hotell og mat på Svalbard og på Island
  • Private forsikringer