Annapurna Circuit

Dhaulagiri

Bildet viser Dhaulagiri sett fra Poon Hill. Dette er en fantastisk tur inn i fjellmassivet som omkranser storslåtte Annapurna I (8091 m). Vi tar oss god tid og har overskudd til å nyte dagene i disse utrolige omgivelsene. Turen tar 19 dager tur-retur Norge og vi har to hele dager i eksotiske Katmandu.

Pris: Fra kroner 15 490,- per person inkludert fly Jomson Pokhara.

Dato:

2023: 30.3 og 5.10 og ellers etter avtale

2024: 21.3 og 10.10 og ellers etter avtale

Dag

Program

1

Avreise

Avreise fra Norge.

2

Ankomst

Ankomst Katmandu(1300 m). Transfer til vårt hotell i Katmandu sentrum. Resten av dagen fri. Felles middag.

3

Katmandu

Om formiddagen drar vi på sightseeing i Kathmandu med engelsktalende guide. Vi besøker Durbar Square med sine fargerike templer, den 2000 år gamle Swayambunath stupa, også kalt Monkey temple, Boudhnath og til slutt det som kanskje er Nepals mest berømte tempel, Pashupatinath. På ettermiddagen blir det tid til å utforske byen på egenhånd eller gjøre innkjøp for fotturen. Vi spiser middag på en av Thamels mange utmerkede restauranter.

4

Begynner vandringen

Katmandu – Besi Sahar (820 m) – Bhulbhule. Tidlig start for en kjøretur gjennom karakteristisk terrassejordbruk og opp og ned bratte fjellsider. Etter ca. fem timer på hovedveien til Pokhara kjører vi opp til Besi Sahar hvor fotturen starter. Dagens etappe opp til Bhulbhule er kun to timer.

5

Utsikt mot Manaslu

Bhulbhule – Ghermu (1140 m). Fra Bhulbhule følger vi Marshyangdi-elven gjennom rismarker og typisk gurungsk landbrukskultur. Vi spiser lunsj i Ngadi og fortsetter to timer opp til Bahundanda og videre til Ghermu hvor vi overnatter. Flott usikt mot Manaslu og Ngadi Chulu. Fem-seks timer gåing.

6

Chamje

Ghermu – Tal (1700 m). Vi går ned i dalen og krysser Marshyangdi-elven på en hengebro ved Syange. Dette markerer slutten på Middle hills og foran oss har vi den trange Marshyangdi-dalen. Vi går opp til ca. 1250 meter og her er stien spektakulært sprengt ut i fjellsiden. Vi passerer Jagat og nå begynner landsbyene å få et mer tibetansk preg. Vi passerer deretter Chamje (1410 m) og krysser nok en gang Marshyangdi-elven. Dalen blir nå trangere og stien går bratt opp fjellsiden til Tal som ligger ved en naturlig demning av grus og store steiner. Etter Tal Besi åpner dalen seg igjen og Tal ligger på et stort elvedelta ved en stor foss. Tal er en typisk fjellandsby med en støvete hovedgate bestående av tehus og butikker. Fem-seks timer gåing.

7

Administrativt senter

Tal – Chame (2630 m). Vi krysser Marshyangdi-elven på en 60 meter lang hengebro og går videre opp til Khoto (1860 m). Stien går nå gjennom en kløft mellom Manaslu- og Annapurna-massivet. Rett etter Dharapani passerer vi en sidedal der stien fra fotturen rundt Manaslu kommer ned.  Stien fortsetter nå mot vest på nordsiden av Annapurna-massivet og Bagarchhap (2160 m) er den første landsbyen med typisk tibetansk arkitektur. Landsbyen ble ødelagt i 1995 i et jordskred og det er et minnesmerke i landsbyen for å minnes de som omkom. Vi er nå inne i Manag-dalen og vi vil få glimt av Lamjung Himal (6986 m) og Annapurna II (7937 m). Etter Danaque (2210 m) går det bratt oppover ca. 500 høydemeter gjennom rododendronskog til Timang med flott utsikt mot Namun Bhanjyang (5505 m). Vi krysser en liten dal før vi kommer fram til Koto og dalen til Naar Phu. 30 minutter lenger oppe kommer vi til Chame hvor vi overnatter. Chame er det administrative hovedkvarteret i Manang-distriktet med både bank og politistasjon. Seks-sju timer gåing.

8

Snøkledte fjell

Chame – Pisang (3190 m). Stien går igjennom barskog opp til de imponerende granittveggene i Pisang-dalen. Klippen Paungada Danda ruver 1500 meter over elven. Landskapet åpner seg opp og utsikten mot snøkledte fjell er spektakulær med blant andre Pisang Peak (6092 m) som er et populært fjell for klatrere. Vi overnatter i Pisang og har mulighet for å besøker klosteret i Upper Pisang.

9

Imponerende fjell

Pisang – Manang (3535 m). I dag tar vi ruten via Upper Pisang og belønnes med fantastisk utsikt over Manang-dalen og det imponerende amfiteateret av is og stein som dannes av Annapurna II og IV. Annapurna-massivet består av blant andre Lamjung Himal (6932 m), Annapurna II (7939 m), Annapurna IV (7525 m), Annapurna III (7555 m), Gangapurna (7454 m) og Tilicho Peak (7134 m). Vi besøker klosteret i Braga før vi er framme i Manang hvor vi vil tilbringe to netter.

10

Akklimatisering

Akklimatiseringstur til Gangapurna-breen. De som ønsker kan slappe av i Manang. Vi arrangerer en liten tur til foten av Gangapurna eller opp til det gamle klosteret i Manang.

11

Jak-okser

Manang – Yak Kharka (4000 m). Nå går stien opp en sidedal mot turens høyeste punkt Thorung La. Utsikten bakover mot Annapurna-massivet er storslått og på jordene vil vi se beitende Jak og andre husdyr.

12

En kort dag

Yak Kharka – Thorung Phedi (4420 m). Kort etappe i storslått høyfjellsterreng. Utsikten er vakker og med litt flaks kan vi se fjellgeiter og gribber høyt oppe i fjellsidene. Mot nord ligger Chulu East (6558 m) og Chulu West (6420 m) som er populære klatremål. Vi går sakte i den tynne luften og overnatter i Thorung Phedi. Det er bygget et nytt te-hus enda lenger opp som kan benyttes om dere ønsker det.

13

Det høyeste passet

Thorung Phedi – Thorung La (5416 m) – Muktinath (3800 m). Dette er turens hardeste dag med 1000 høydemeter opp til Thorung La. Vi starter før soloppgang og den første delen går bratt oppover i meget rolig tempo. Terrenget åpner seg opp når vi nærmer oss passet. P toppen er det en liten hytte. Etter en hvil her går vi ned en lang bakke til Muktinath (3800 m). Vel nede til Muktinath har vi flott utsikt nedover dalen mot Dhaulagiri (8167 m), verdens femte høyeste fjell.

14

Hviledag i Muktinath

Vi tar en fortjent hviledag på dette hinduistiske pilgrimsstedet. I et av templene brenner det en metanflamme døgnet rundt og av hinduer regnes dette stedet som en av Ganges' kilder. Dette er et av de viktigste pilgrimsstedene i Nepal og vi vil nå møte mange hinduer som har gått opp her med kun sandaler, en stokk og litt klær.

Vi følger en gammel handelsrute mellom lavlandet i Nepal og India og høyereliggende Mustang og Tibet. Vi vil møte lange karavaner med over 100 muldyr som bringer varer opp i fjellet.

15

Historiske omgivelser

Muktinath – Jomson (2760 m). Vi passerer typiske Tibetanske landsbyer og de som ønsker kan ta en liten omvei og besøke Kagbeni, grensebyen til Mustang. Vi følger Kali Gandaki nedover til Jomson hvor vi overnatter.

Vi er nå i området der handlingen i en av klatrelitteraturens klassikere «Annapurna» utspant seg. I 1950 skulle en fransk ekspedisjon ledet av Maurice Herzog klatre Dhaulagiri vest for Marpha. Høyt oppe i fjellsidene over Kali Gandaki bestemte de seg for å klatre Annapurna i stedet. Boken beskriver en fantastisk historie om hvordan verdens første 8000 m topp ble besteget og kappløpet med tiden for å komme seg ut av fjellet før monsunen gjorde det umulig å kryss elvene. Fram til Annapurna ble klatret var det faktisk Arne Næss sin bestigning av Trich Mir som var det høyeste fjellet besteget.

16

Spektakulær flytur

Jomson – Pokhara. Spektakulær flytur til Pokhara mellom snøkledde topper på 7-8000 meter. Overnatting i Pokhara

17

Buss til Katmandu

Pokhara – Kathmandu. Vi tar buss tilbake til Katmandu. En spennende og fin tur dette også.

18

Eget opplegg

Kathmandu. Tid til pakking, avslapping, handling og til å se seg om i denne spennende på egenhånd.   

19

Hjemreise

Fly hjem med ankomst Oslo samme dag eller dagen etter avhengig av tilgjengelige flybilletter.

 Inkludert i prisen er følgende:

  • Flybillett Jomson – Pokhara
  • Tur iht. programmet ovenfor
  • Overnatting i dobbeltrom med frokost
  • Alle avgifter til nasjonalparker
  • Guide og bærere
  • Transport t/r flyplassene
  • SIghtseeing i Katmandu

Følgende er ikke inkludert i prisen:

  • Flybillett t/r Norge – Katmandu
  • Tips til guide og bærere
  • Lunsj og middag i Katmandu
  • Lunsj og middag på fotturen, 15-20 USD per dag
  • Drikkevarer på fotturen
  • Private forsikringer og vaksinasjoner
  • Visumkostnader og flyplassavgifter