Broad Peak

Broad Peak

Ekstreme opplevelser i ekstreme omgivelser. Med majestetiske K2 på den en siden og Gashebrum-firkløveret på den andre siden, ligger Broad Peak (8051 m) innerst på Baltoro-breen. Fjellet er bratt og flott, men langt fra like vanskelig og skremmende som nabofjellet K2. Har du erfaring fra liknende høyder og lyst til å forsøke å bli kjent med en 8000-meters-topp i Karakoram, kan kanskje Broad Peak være noe for deg.

 

Dag

Program 

1

Avreise

Norge – Islamabad med Pakistan International Airways. Sjåfør står klar når vi lander. 

2

Islamabad

Ankomst tidlig om morgenen og vi drar på sightseeing etter lunsj. Besøker blant annet Faisal-moskeen og Saddat Bazaar.

3

Brief

Briefing og diverse, blant annet hos Ministry of Tourism. Her treffer vi vår liaison officer.

4

Skardu

Vi flyr til Skardu eller kjører til Chilas.

5

Rolig dag

Fridag i Skardu eller kjøre mellom åtte og ti timer fra Chilas til Skardu.

6

Flott kjøretur

Skardu – Askole (2850 m) med jeep. En ny spennende kjøretur på nærmere åtte timer. Vi kjører helt inn til Shigar-dalen og passerer små landsbyer og flere meget rasutsatte områder hvor veien ofte er stengt. Det er imponerende å se hvordan våre dyktige sjåfører tar seg fram på de bratte og svingete grusveiene. I Askole møter vi våre bærere og slår leir. Kjøreruta avhenger av lokale vær- og føreforhold og det kan komme justeringer. Vi vil førsøke å legge inn en halvdags akklimatiseringstur på dag sju elle åtte. 

7

Tidlig start

Askole – Korophon (3000 m) – Jula (3200 m). Vi starter tidlig, rundt klokka fem, for å gjøre unna så mye av dagsetappen som mulig før varmen setter inn. Vi passerer gjennom landsbyen Askole og følger Braldu-elven opp til enden av Biafo-breen med flott utsikt mot Choricho (6756 m). Vi ankommer Korophon etter rundt fire timer. Lett terreng gjennom vakker natur. Vi fortsetter langs Braldu-elven østover til vi kommer til sideelven Dumordo. Vi følger Dumordo på en sti hogd ut i fjellsiden like over elven i omlag en time før vi krysser på en spektakulær hengebro. Tidligere måtte denne elven krysses i en kurv som hang under en kabel, dette ble en skikkelig flaskehals og førte til lange køer da de større ekspedisjonene skulle krysse med flere hundre bærere. Vi fortsetter å følge elven ned til Jula hvor vi slår leir under det karakteristiske fjellet Bakhor (5810 m).

8

Underholdning

Jula – Paiju (3450 m). Vi starter nok en gang grytidlig og følger Braldu-elven helt fram til Paiju, en liten oase med de siste trærne vi vil se før vi ankommer Hushe-dalen på tur ut. Stedet ligger under Paiju Peak (6610 m) og er omgitt av enorme granittvegger. Noen kilometer lenger oppe i dalen ser vi enden av Baltoro-breen med de fantastiske Trango Towers i bakgrunnen. Tradisjonen tro slakter klatreekspedisjonene en geit her i Paiju, kjøttet gis til bærerne. Utpå kvelden blir det som regel underholdning med Balti-sang og -dans.

9

Baltoro-breen

Paiju – Urdukas (4130 m). Sju-åtte timer. Vi starter nok en gang i femtiden for å nyte godt av den kjølige morgenluften. Etter en time går vi inn på Baltoro-breen og har utsikt mot de berømte Trango Towers (fra 6285 til 6763 m). Vi spiser lunsj i Khoburtse før vi går videre til Urdukas. På veien får vi vårt første glimt av Broad Peak (8047 m) oppe ved Concordia. Fra Urdukas har vi fantastisk utsikt mot Paiju Peak, Trango Towers og Cathedral Tower. Her finner vi verdens største granittvegger og fjellene er en magnet på klatrere fra hele verden.

10

Goro II

Urdukas – Goro II (4380 m). Stiene i dette området ligger på breen, de forandrer seg derfor kontinuerlig og vi kan se endringer fra dag til dag. Vi går ut til midten av breen, Masherbrum kommer til syne mot sør og vi overnatter her med utsikt mot Gasherbrum IV.

11

Utsikt

Ghoro II – Concordia (4650 m). Dette er en av de flotteste dagene på turen. Omlag seks timer lang. Vi er nå midt inne i det mest fantastiske landskapet i verden omgitt av 6-8000 m høye fjelltopper. Vi går rett mot Broad Peak og Gasherbrum IV. Etter et par timer passerer vi Goro I og går langs store elver som renner oppe på breen. Vi passerer Muztagh Tower (7273 m) og kommer til slutt fram til Concordia hvor vi endelig får se den gigantiske pyramiden K2 ragende 4000 meter over Godwin Austen-breen mot nord. Her må vi være forberedt på justeringer. Om forholdene er greie og været gunstig kan det godt hende vi velger å legge inn en hiledag på tidligere på trekkingen, for eksempel i Paiju, og heller gå helt opp til BC på denne dagen.

12

Basecamp

Concordia – Broad Peak BC (4850 m). Kort dag i fantastiske omgivelser. Vi går rett mot K2. Vel fremme tar vi farvel med våre bærere og etablerer oss i leiren.

13-36

Selve klatringen på Broad Peak:

Følgende leirer vil bli etablert: bacecamp (4850 m), camp 1 (5500 m), camp 2 (6100 m), camp 3 (7200 m), camp 4 (7500 m).

Vi har ca. 23 dager tilgjengelig for å klatre selve fjellet, og følger den mest brukte ruten opp vestryggen.

 

BC – C1 (5500 m)

Første del av ruten til C1 går gjennom breen ved foten av fjellet. En liten times tur, avhengig av hvor vi legger basecamp, mellom høye isformasjoner og langs krystallklare breelver. I klart vær har vi fenomenal utsikt mot K2 og kan følge ruten mot toppen med øynene. Vi beveger oss deretter over fra breen og inn i en snøflanke som forsiktig runder sørover og vi begynner klatringen mot C1. Siste del av etappen går på snø tidlig i sesongen, men det endrer seg til stein og is etter hvert som snøen smelter. De omlag åtte timene vi bruker fra BC til C1 belønnes med en spektakulær camp 5500 moh.

C1 – C2 (6100 m)

Ruten mellom C1 og C2 er, kanskje med unntak av toppryggen, den bratteste og mest krevende delen av fjellet. Når vi nærmer oss C2 må vi forsere flere bratte fjellseksjoner. Ruten sikres med faste tau. Høyere oppe runder det av og C2 ligger på et flatere område med fantastisk utsikt mot K2 og breen under oss.

C 2 – C3 (7200 m) - og eventuelt C4 (7500 m)

Ovenfor C2 følger vi ryggen mot toppen. Etter en stund får vi flere og flere glimt av ruten mot toppen. Vi går gjennom en kløft som leder ut til bunnen av et stort snøfelt. Vi klatrer opp snøfeltet og følger en ny ryggformasjon mot breen som går videre opp til passet mellom midttoppen og hovedtoppen. C3 ligger 7200 moh. Avhengig av forholdene kan det bli etablert en C4 noen få hundre høydemeter lenger oppe.

Toppdagen (8051 m)

Klatringen på toppdagen er både spennende og krevende. Vi setter kurs for passet på 7800-7900 moh. Ruten snirkler seg mellom bresprekker og store isblokker. De siste meterne til sadelen går opp et bratt parti på omlag 50 grader hvor det kan bli aktuelt å legge ut faste tau. Toppryggen er kupert og også her kan bli aktuelt med faste tau på en del krevende partier. Til slutt flater det ut før den siste korte biten opp til toppen. Toppdagen er tung og det kan ta 15-20 timer før vi er tilbake i C3.

37

Retur

Broad Peak BC – Ali Camp (5010 m). Vi går ned til Concordia og opp øvre Baltoro-breen i en times tid før vi tar inn på Vigne-breen. I enden av dalen kan vi se Gondogoro-passet, neste dags mål. Oppe ved Ali Camp domineres utsikten av Chogolisa (7665 m).

38

Gondogoro La

Ali Camp – Gondogoro La (5585 m) – Xhuspang (4680 m). Vi starter grytidlig, i mørket, slik at vi kan nå toppen av passet til soloppgang. Vi følger vestre del av Vigne-breen og begynner stigningen. Ruten er ikke teknisk vanskelig, men på et par av de bratteste stedene er det lagt opp faste tau. Vi er selvfølgelig veldig godt akklimatiserte, men krysningen er likevel krevende og vi må regne med å bruke opp mot ti timer på turen over til Xhuspang. Utsikten fra toppen av Gondogoro La er storslått med Gashebrum I (8068 m). Gasherbrum II (8035 m), Broad Peak (8047 m) og K2 (8611 m) i umiddelbar nærhet. I tillegg er det en rekke topper over 7000 meter i området. Antakelig det flotteste panoramaet i verden. Etter en pause på toppen av passet følger vi de faste tauene ned på andre siden ned til Xhuspang.

39

Tykk og god luft

Xhuspang – Shaishcho (3330 m). Vi følger breen mot sør og passerer Laila Peak og har utsikt mot det enorme brefallet til Masherbrum. Vi går av breen og følger en morenerygg ned til den flotte leirplassen Shaishcho, her ser vi trær for første gang siden Paiju og lukten av vegetasjon er kjærkommen. Leiren er omgitt av store granittvegger som strekker seg opp mot 6000 meter.

40

Frodig

Shaishcho – Hushe. Vi tar oss god tid og bruker tre-fire timer ned til Hushe. Her spiser vi lunsj før vi kjører videre til Skardu på ettermiddagen. Endelig en varm dusj og en seng å sove i.

41

Tilbake til hovedstaden

Skardu – Islamabad. Om vi velger fly eller bil på Karakoram Highway avhenger av forholdene på veien, mulighetene for flygning etc. Beregner to dager.

42

Hjemreise

Kjøring eller flygning.

43

Ekstradag i forbindelse med retur til Islamabad.

44

Hjemreise.

45

Ankomst Norge.

 

Prisen avhenger av hvilke flybilletter som er tilgjengelige på bestillingstidspunktet. Om ikke annet er avtalt baseres prisen på billigste billett t/r Oslo og seks deltagere, men det er mulig å be om pris også fra andre flyplasser og mindre grupper.

Inkludert i prisen er følgende:

  • Flybillett t/r Norge – Islamabad – Skardu, ved dårlig vær vil det bli minbuss mellom Islamabad og Skardu
  • Tur iht. programmet ovenfor
  • Overnatting i dobbeltrom i Islamabad og Skardu, med frokost
  • På fjellet overnatter vi i telt
  • All mat, samt kaffe, te og renset eller kokt vann på fjellet
  • Alle avgifter til nasjonalparker
  • Alle nødvendige klatretillatelser og liaison offiser
  • Kjøkkentelt med bord og stoler i BC
  • Telt, hver deltager får eget telt i BC
  • Bruk av felles utstyr som fastetau, radio, etc.
  • 'High altitude porters' for gruppens fellesutstyr, alle må bidra til bæring når det drar seg til  
  • Sightseeing i Islamabad
  • Førstehjelpsutstyr som oksygen, gamowbag, etc.
  • Guide og bærere opp til BC
  • Transport inn til starten på fotturen inn til BC
  • Transport fra og tilbake til flyplassene i Pakistan

Følgende er ikke inkludert i prisen:

  • Tips til guide og bærere
  • Lunsj og middag på hotellene
  • Eventuelle ekstra overnattinger på hotell
  • Drikkevarer som Cola og flaskevann på turen
  • Private forsikringer og vaksinasjoner
  • Oksygen
  • Visumkostnader og flyplassavgifter
  • Privat bruk av satelittelefon
  • Mulig å hyre egen klatresherpa eller bærer på fjellet