Manaslu

Manaslu

De siste sesongene har det vært vanskelig for norske passholdere å få visum til Tibet. Dermed har de vanligste 8000 meterne kommet utenfor rekkevidde. Vi er derfor veldig glade for å nå kunne tilby et nytt og veldig spennende alternativ på nepalsk side.

Med sine 8163 meter er Manaslu verdens åttende høyeste fjell. Bestigningen er teknisk enkel store deler av veien opp til en noe mer eksponert topp-egg. Eggen blir sammen med nødvendige bratte partier på resten av ruten sikret med faste tau. 

Pris fra kr 148 900,- pr prs.

Dag

Program

1

Avreise

Avreise Norge.

2

Ankomst

Ankomst Katmandu (1300 m). Transfer til hotell i Katmandu sentrum. Resten av dagen fri. Felles middag. Hotell.

3

Katmandu

Brifing om turen, sightseeing og eventuelle innkjøp. Før lunsj drar vi på sightseeing i Katmandu med engelsktalende guide. Vi besøker Durbar square med sine fargerike templer, den 2000 år gamle Swayambunath (Monkey temple), Boudhnath og det som kanskje er Nepals mest berømte tempel, Pashupatinath. Etter mat blir det tid til å utforske byen på egenhånd eller gjøre innkjøp for turen. Til kvelds spiser vi middag på en av Thamels mange utmerkede restauranter. Hotell.

4

Busstur

Buss til Arughat (570 m, 8-9 t) Vi kjører buss vestover mot Pokhara langs Trisuli-elven på en svingete vei med mye trafikk. Vi har utsikt mot Himalaya med Annapurna, Ganesh og vårt mål Manaslu. Etter hvert kjører vi av hovedveien og følger Dorandi Khola nordover til Gorkha og Arughat Bazaar. Vi slår leir ved Buri Gandhaki-elven. Det er nå den ordentlige turen begynner.

5

Langs elvebredden

Vi går til Soti Khola (750 m, 5-6 t) En lett dag langs bredden til elven Buri Gandakhi. Vi har flott utsikt mot Ganesh og Shringi Himal og på veien passerer vi flere små landsbyer. Slår leir ved elven Soti Khola.

6

Skogslandskap

Soti Khola – Machha Khola (930 m). I dag blir det mye opp og ned. Vi går stort sett i sko og følger Buri Gandakhi hele dagen. Når vi nærmer oss vår leirplass ved Machha Khola skifter terrenget fra skogkledt til oppdyrkede jorder og terrasser.

7

Jagat

Machha Khola – Jagat (1370 m). Vi går gjennom Buri Gandakhi-kløften med bratte klipper på begge sider og passerer Tatopani med sine varme kilder. Vi krysser elven Dodan Khola og går oppover Buri Gandakhi-dalen. Dalen blir etter hvert bredere og landskapet er virkelig flott med hvite sandstrender i elvebredden. Vi fortsetter opp på en høy rygg før stien går ned igjen til Jagat.

8

Kupert terreng

Jagat – Deng (1920 m). Herifra fortsetter vi i kupert terreng fram til Philim. Stien videre må enkelte steder gå høyt over elven for å komme forbi trange kløfter. Vi går gjennom furuskog med rododendron og passerer landsbyen Ngak før vi kommer fram til leirplassen ved Deng.

9

Steinhugging

Deng – Namrung (2550 m). Vi krysser elven på en hengebro og nå går vi inn i et mer karakteristisk område med mani-vegger og tibetanskinspirerte chortens. Vi passerer landsbyen Bih, kjent for sine steinhuggere og langs stien vil vi se mange flotte uthuggede steiner produsert her i området. Vi har spektakulær utsikt mot Shringi Himal og vi stopper for lunsj i landsbyen Ghap. Etter lunsj går vi gjennom furu- og bjørkeskog opp til Namrung.

10

Jak og aper

Namrung – Sama Goan (3390 m). Vi fortsetter opp dalen og passerer flere mindre landsbyer. Vi vil sannsynligvis treffe på en del jak i dette området og er vi heldige kan vi kanskje få se aper inne i skogen ved siden av stien. Flott utsikt bak oss mot Ganesh III og IV og nordover mot Kutang Himal på grensen til Tibet. Foran oss vil vi etter hvert få se et panorama av Himalchuli (7893m), Peak 29 (7871m) og endelig Manaslu (8163m).  Vi fortsetter opp dalen til Sama Goan (3390 m). Nå begynner virkelig akklimatiseringen å slå inn og vi vil tilbringe tre netter her i Sama Goan.

11

Akklimatiseringsdag

Sama Goan. Akklimatisering.

12

Aklimatiseringsdag

Sama Goan. Akklimatisering.

13

Utsikt

Sama Goan – Basecamp (4500 m). Vi returnerer nedover dalen før vi går opp mot Manaslu BC. Fantastisk utsikt mot et amfi bestående av toppene Manaslu North (7157), Peak 29 og Himalchuli. Dalen blir bredere og vi går over jorder opp til landsbyen Sama. Vi fortsetter ned til elvebredden med utrolig utsikt mot Manaslu. Etter Kermo Kharka følger vi en morenerygg opp til Manaslu Basecamp (4500 m) med utsikt mot Manaslu, isbreer og innsjøer.

14

Hvile, akklimatisering og organisering

De neste drøye 20 dagene skal vi bruke til å klatre Manaslu. Akklimatisering, etablering av de høyereliggende leirene, flytting av utstyr oppover fjellet, hvile og restitusjon, livet i BC er ukomplisert, men spennende. Været og ikke minst forholdene på ruta avgjør den detaljerte dagsplanen, det eneste som er sikkert er vel egentlig at planen vil bli justert opptil flere ganger i løpet av klatringa, og det er viktig å ikke la seg stresse av spekulasjoner og dager med litt mindre overskudd.

Ruten oppover fjellet

Over basecamp: Ruten opp til Camp 1 går over gressdekte skråninger, fjell og morene. Deretter krysses en bre med en del sprekker og et par korte bratte opptak til C1 på 5700 meter.

Fra Camp 1: Ruten til Camp 2 på 6200 meter er den mest krevende delen rent teknisk, med flere bratte seksjoner med faste tau og en og annen stige litt avhengig av forholdene. Det er lange snøseksjoner på rundt 40 grader med enkelte opptak med is. Store deler av ruten vil bli sikret med faste tau.

Fra Camp 2: Ikke så bratt opp til Camp 3 på 6900 meter, men også her er det enkelte opptak og det vil bli sikret med faste tau. Relativt grei etappe om snøforholdene er gode.

Fra Camp 3: Det er 550 høydemeter opp til Camp 4 på 7450 meter. Dette er også en grei etappe, så fremt vær og snøforhold spiller på lag. Oftere og oftere de siste årene har gruppene valgt å kjøre toppforsøket direkte fra C3.

 

15

BC – C1(5700 m) – BC.

16

Hvile og akklimatisering.

17

BC – C1. Overnatting i C1.

18

Gå opp ruten til C2 (6200 m). Retur til BC.

19

Hvile og akklimatisering.

20

Hvile og akklimatisering.

21

Gå til C1. Overnatte C1.

22

Gå til C2. Overnatte C2.

23

Gå opp ruten til C3 (6900 m). Retur til BC.

24

Hvile og akklimatisering.

25

Hvile og akklimatisering.

26

Hvile og akklimatisering.

27

Gå til C1. Overnatte C1 eller helt til C2.

28

Gå til C2. Overnatte C2 eller C3.

29

Gå til C3. Overnatte C3 eller C4.

30

Toppforsøk

Selve toppnatten fra C4 og opp mot toppen er kortere enn på mange av de andre 8000 meters toppene. I tillegg er ruten teknisk ganske enkel helt frem til den siste eggen ut til toppunktet. Disse siste meterne er eksponerte med bratt terreng på begge sider av en relativt smal egg. Eggen munner ut i en fantastisk utsikt fra toppen av Manaslu på 8163 meter. De siste årene har det vist seg for mange å være hensiktsmessig å starte toppstøtet i C3. Denne vurderingen vil ekspedisjonslederen i samråd med gruppen ta etter å ha vurdert akklimatisering, vær og forhold på fjellet.

31

Toppforsøk.

32

Toppforsøk. Retur til C2.

33

Retur til BC. Pakking og forberedelse til returen.

34

Sama Goan eller Deng.

35

Machha Khola.

36

Soti Khola.

37

Buss til Katmandu.

38

Pakking og avslutningsmiddag.

39

Hjemreise.

40

Ankomst Norge.

 

Prisen avhenger av hvilke flybilletter som er tilgjengelige på bestillingstidspunktet. Om ikke annet er avtalt baseres prisen på billigste billett t/r Oslo og seks deltagere, men det er mulig å be om pris også fra andre flyplasser og mindre grupper.

Inkludert i prisen er følgende:

 • Flybillett t/r Norge – Katmandu
 • Buss lokalt i Nepal
 • Tur iht. programmet ovenfor
 • Overnatting i dobbeltrom i Katmandu med frokost
 • På fjellet overnatter vi i telt
 • All mat, samt kaffe, te og renset eller kokt vann på fjellet
 • Alle avgifter til nasjonalparker
 • Alle nødvendige klatretillatelser og liaison offiser
 • Kjøkkentelt med bord og stoler i BC
 • Telt, hver deltager får eget telt i BC
 • Bruk av felles utstyr som fastetau, radio, etc.
 • Klatresherpa for gruppen, en sherpa per 2-3 deltakere 
 • Sightseeing Katmandu
 • Førstehjelpsutstyr som oksygen, gamowbag, etc.
 • Guide og bærere opp til BC
 • Transport fra og tilbake til flyplassene i Katmandu

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Tips til guide og bærere
 • Lunsj og middag på hotellet i Katmandu
 • Eventuelle ekstra overnattinger på hotell i Katmandu
 • Drikkevarer som Cola og flaskevann på turen
 • Private forsikringer og vaksinasjoner
 • Visumkostnader, USD 50
 • Flyplassavgift, ca. USD 10
 • Privat bruk av satelittelefon
 • Oksygen