De beste dagsturene fra Chamonix

Lac Blanc

Her har vi samlet det vi mener er de flotteste dagsturene i området rundt legendariske Chamonix, Frankrikes ubestridte fjellhovedstad. Totalt sju dager tur-retur Norge og vi overnatter på det samme hotellet hele uka.

Dag

Programmet

1

Avreise

Norge – Genève – Chamonix. Fly fra Norge til Genève i Sveits. Denne byen med knappe 200 000 innbyggere ligger sørvest i landet nær grensen til Frankrike. Fra Genève til Chamonix er det en drøy time i bil eller minibuss. Vel fremme i Chamonix sjekker vi inn på hotellet og gjør oss klar til middag med en kort briefing om dagene som kommer. Ankomsttidspunkt avhenger av hvilke fly alternativer som til enhver tid er de mest gunstige. 

2

Aiguille du Midi

Chamonix (1000 m) – Aiguille du Midi (3842 m) – Grand Balcon Nord – Chamonix. Vi smeller til fra start og drar opp i høyden allerede første dag. Den ikoniske gondolen Téléphérique de l'Aiguille du Midi, selve diamanten i Chamonix sitt velutbygde nettverk av heiser, tar oss fra sentrum, via mellomstasjonen Plan de l'Aiguille på 2317 meter, og til topps på fjellet Aiguille du Midi hele 3842 meter over havet. Selv i fint vær med sol kan det bli kjølig her oppe i høyden, og vi anbefaler alle å ta med litt ekstra klær, en lett dunjakke og en lue kan være greit å finne. Oppe på nester 4000 meter vil de fleste i tillegg kjenne litt på høyden, trappene løpes ikke like fort her som nede i sentrum. Gondolen ble ferdigstilt i 1955 og på toppen er det flotte montasjer som med spektakulære bilder beskriver det kompliserte byggearbeidet. Det er flere terrasser oppe på toppstasjonen og utsikten er mildt sagt upåklagelig, på en klar dag kan vi se helt til Matterhorn.  Merk at de av sikkerhetsmessige grunner stenger den øverste delen fra mellomstasjonen og opp til toppen ved dårlig vær. Etter å ha sett oss omkring på toppen tar vi gondolen tilbake til mellomstasjonen, justerer bekledningen, strammer skoene og rusler de nødvendige 15 minuttene bort til Refuge Plan d'Aiguille (2207 m). Hytten ligger fantastisk til og i lunsjen får en flott ramme. Etter pausen fortsetter vi langs stien Grand Balcon Nord i vel seks kilometer til Signal Forbes Viewpoint (2198 m). Utsikt mot spektakulære Les Drus (3733 m) og frankrikes største isbre, Mer de Glace, er definitivt foto-verdig. For å spare lårene litt på denne første dagen går vi til Montenvers Railway og tar toget de siste høydemetrene ned i dalen. De fartsglade kan her få prøve sommerutgaven aking på Chamonix-vis i den lile fornøyelsesparken like ved togstasjonen.

Lengde: 10 km/ 3-4 t

Stigning: + 300 m, – 250 m

Høyde overnatting: 1000 m

3

Vallorcine

Chamonix – Le Buet – Vallorcine – Tete de Balme (2321m) – Col de Balme (2191 m) – Chamonix. Dagen begynner omtrent som gårsdagen sluttet, på tog. Denne gangen på Mont Blanc Express mot den sveitsiske grensen, en av verdens fineste togstrekninger. Vi hopper av toget i Le Buet og går inn på Chemin des Diligences, en lettgått sti og en del av mer berømte Tour du Mont Blanc. Vi passerer gamle landsbyer og flott alpint beiteland før vi kommer til landsbyen Vallorcine. Vi tar deretter gondolen opp over tregrensa og rusler de rundt 20 minuttene det tar opp til Col des Possettes på 1997 meter over havet. Her tar vi en kaffepause og nyter utsikten til Le Tour Glacier, før vi fortsetter mot den sveitsiske grensa og Tete de Balme på 2321 meter. Det blir noen høydemeter, men etter en drøy time med jevn stigningen og relativt lettgått terreng kommer vi opp. Her blir det lunsj med en fot i Frankrike og en fot i Sveits. Fra Col de Balme (2191 m) bruker vi det godt utbygde heissystemet og setter vi kursen ned igjen mot landsbyen Le Tour. De som ønsker det, kan gå tilbake til sentrum.

Lengde: 14 km/ 4-5 t

Stigning: + 400 m, – 350 m

Høyde overnatting: 1000 m

4

Lac Blanc

Chamonix – Flégère (1877 m) – Index (2595 m) – Lac Blanc (2352m) – Flégère – Chamonix. I dag går turen til nasjonalparken Aiguille Rouge og den fantastisk flotte innsjøen Lac Blanc, antakelig Chamonix’ mest berømte dagstur. Også i dag benytter vi oss av infrastrukturen og begynner dagen med gondolen Flégère fra Les Praz opp til 1877 meter og fortsetter videre oppover med stolheisen Index til 2595 meter over havet. Ruten videre er godt tilrettelagt og merket, stien snirkler seg under enkelt klippepartier og forbi steinete områder, men hele veien er utsikten mot dalen og Mont Blanc-massivet enestående. Turen fra toppstasjonen og bort til Lac Blanc tar normalt et par timer. Etappen er flere ganger stemt frem til topp-ti-plasseringer over de fineste turene i verden, her er det bare å nyte omgivelsene. Vi spiser lunsj ved innsjøen. Mulig å kjøpe seg en kaffe og en kake på fjellrestauranten like ved bredden. Vi returnerer til Flégère og sparer knærne det siste stykket ned i dalen.

Lengde: 12 km/ 4-5 t

Stigning: + 310 m, – 400 m

Høyde overnatting: 1000 m

5

Brévent

Chamonix – Flégère (1877 m) – Grand Balcon Sud – Plan Praz (2000 m) – Brevent (2525 m) – Chamonix. Vi begynner på samme sted som dagen før. Begynner tidlig og tar gondolen Flégère, samme som dagen før, men i dag gir vi oss på mellomstasjonen og setter kursen langs stien Grand Balcon Sud mot Plan Praz. I godt vær blir vi gående i solen hele dagen og det er lurt å ta med godt med både solkrem og vann. Etter den første svingete kilometeren retter ruten seg ut foran oss, stien er litt steinete, men teknisk enkel. Over dalen ser vi Mont Blanc-massivet breie seg ut, et fenomenalt skue. På noen utsatte steder er det skiltet om steinsprangfare, vi må holde øyne og ører åpne, og ikke ta pauser akkurat på disse plassene. Vel fremme ved Plan Praz, tar vi gondolen opp til Brevent på 2525 meter over havet. Utsikten er også her spektakulær og om vi er heldige får vi se klatrere, paragliderpiloter og basehoppere i fri dressur fra gondolen eller fra toppstasjonen. Det er lunsjrestauranter både på Plan Praz og på toppen. Ned igjen til dalen benytter vi oss av gondolen.

Lengde: 6 km/ 4 t

Stigning: + 320 m, – 200 m

Høyde overnatting: 1000 m

6

Chalets de Chailloux

Chamonix – Les Houches/ La Flatiere (1350 m) – Chalets de Chailloux (1923 m) - Chamonix. I dag tar vi en nærmere titt på de alpine beitemarkene og setereiendommene over landsbyen Les Houches. Etter en fin etappe opp gjennom skogbeltet kommer vi frodige enger hvor sauene beiter i sommerhalvåret. På den gamle gården Chalets de Chailloux på 1923 meter får vi fantastisk utsikt over isbreene og toppene som Chamonix er så kjent for. En perfekt plass for lunsj. Mulig å kjøpe en kopp kaffe eller liknende her også. Vi er tilbake på hotellet i rimelig tid til å dusje og finne oss en fin restaurant for kvelden.

Lengde: 8 km/ 4-5 t

Stigning: + 570 m, – 570 m

Høyde overnatting: 1000 m

7

Hjemreise

Chamonix – Genève – Norge. Transport til flyplassen for hjemreise, tidspunkt avhenger av hvilke flygninger som er tilgjengelige på bestillingstidspunktet.

Inkludert i prisen er følgende:

 • Tur I henhold til programmet ovenfor
 • Overnatting i dobbeltrom i Chamonix
 • Overnatting i flersengsrom på fjellet
 • Alle avgifter til nasjonalparker
 • Guide
 • Transport t/r Genève - Chamonix

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Flybillett t/r Oslo – Genève
 • Tilslutnings fly til Oslo
 • Tips til guide
 • Lunsj og middag
 • Ekstra overnatting i Chamonix
 • Drikkevarer
 • Forsikringer