Topptur til Mont Blanc (4807 m)

Mont Blanc

Velkommen til åtte fantastiske dager i den europeiske fjellsportens mekka. Vi akklimatiserer i områdene rundt Chamonix i Frankrike, før vi bryner oss på Mont Blanc (4807 m), Alpenes og Vest-Europas høyeste fjell. 

Dag

Program

1

Avreise

Norge – Genève – Chamonix. Fly fra Norge til Genève i Sveits. Denne byen med knappe 200 000 innbyggere ligger sørvest i landet nær grensen til Frankrike. Fra Genève til Chamonix er det en drøy time i bil eller minibuss. Vel fremme i Chamonix sjekker vi inn på hotellet og gjør oss klar til middag med en kort briefing om dagene som kommer. Ankomsttidspunkt avhenger av hvilke fly alternativer som til enhver tid er de mest gunstige. 

2

Akklimatisering

Chamonix-sentrum (1000 m) – Albert Premier Refuge (2707 m). I dag skal vi gå til Albert Premier Refuge (2707 m), stegjern ferdigheter og akklimatisering står på planen. Vår faste guide i Chamonix vil møte oss på hotellet etter frokost, her kan vi i fellesskap gå gjennom klær og utstyr og eventuelt sette opp om en liste over det som må leies eller kjøpes. Toppen på Mont Blanc ligger 4808 meter over havet og selv om det kanskje ikke høres så høyt ut, er det avgjørende å akklimatisere gradvis til nye høyder. For å begynne selve toppturen godt forberedt har vi valgt å legge inn en runde i høyden, Glacier du Tour, før vi begir oss mot Mont Blanc. Området rundt Chamonix er fullstappet med flotte turmuligheter og de mange gondolene gjør tilgjengeligheten skikkelig fin. Denne første natten i høyden blir i Albert Premier Refuge på 2707 meter. Vi tar gondolen Charamillon-Balme fra Le Tour opp til 2185 meter og går videre opp til Col de Balme, herfra er det fantastisk utsikt mot Mont Blanc-massivet. Fra Col de Balme følger vi stien rundt til Albert Premier Refuge, en nydelig og relativt lettgått spasertur for å starte uken vår. Ettermiddagen blir satt av til å gå gjennom bruken av stegjern og isøks.

Lengde: 2-3 t

Øke: + 550 m

Høyde overnatting: 2707 m

3

Glacier du Tour

Albert Premier Refuge (2707 m) – Col du Midi-des-Grands (3235 m) – Cabane du Trient (3170 m). I dag skal vi krysse breen Trient Glacier over til Cabane du Trient. Vi starter tidlig og turen begynner for alvor når vi setter ut på Glacier du Tour. Nye muligheter til å få på plass stegjernferdighetene, og om forholdene er fine tar vi turen via Col du Midi-des-Grands (3235 m). På en klar dag er det mulig å se Matterhorn i det fjerne. Vi går deretter over den sveitsiske grensen til Cabane du Trient for ny overnatting på fjellhytte.

Lengde: 5-6 t

Stigning: + 800 m, – 200 m

Høyde overnatting: 3170 m

4

Fenetre de Saleina

Cabane du Trient (3170 m) – Fenetre de Salina (3267 m) – Col du Tour (3280 m) – Chamonix. Etter en tidlig frokost setter vi ut i dette beint frem fantastiske området og tar oss opp til det berømte skaret Fenetre de Saleina på 3267 meter. Hva vi gjør herfra avhenger litt av forholdene i fjellet, vi krysser enten Col du Tour (3280 m) eller Col Superieur du Tour (3289 m) og tar oss tid til å klatre Tete Blanche på 3429 meter eller Col du Fourches på 3433 meter. Dette er nydelig akklimatisering og trening til det som skal skje utover uka. Etter klatringen krysser vi tilbake til Frankrike og går ned til Chamonix. Til kvelds evaluerer vi de foregående dagene sammen guiden og forbereder oss til forsøket på å bestige Mont Blanc. Har dere spørsmål i forbindelse med utstyr, pakking og toppturen ellers, er dette siste mulighet.

Lengde: 21 km / 6-7 t

Stigning: + 500 m, – 1230 m

Høyde overnatting: 1000 m

5

Mont Blanc

Chamonix – Mont Lachet (2115 meter) – Nid d'Aigle (2372 m) – Tete Rousse (3167 m)/ Gouter Refuge (3817 m). Vi skal gå Normalruten, også kjent som Gouter-ruta, opp til Mont Blanc. For å sikre fleksibilitet og ikke minst sørge for en så trygg bestigning som mulig, vil gruppen på denne delen av turen få selskap av flere guider, cirka en guide per andre deltaker. Dagens første etappe blir relativt enkel, vi tar toget Mont Blanc Tramway opp til Mont Lachat på 2115 meter. Et annet alternativ er å ta gondolen Telepherique de Bellevue opp til 1800 meter, men så lenge vi får det til å klaffe med tidene tar vi toget, en kombinasjon av disse to er også mulig. Fra Mont Lachet følger vi en steinete men ganske lettgått sti i om lag tre timer frem til Tete Rousse Refuge på 3167 meter over havet. Avhengig av tidsbruk, vær og formen til gruppen vil guiden vurdere om vi skal overnatte her eller gå ytterligere et par tre timer opp til Gouter Refuge på 3817 meter. I de fleste tilfeller må overnatting på hyttene reserveres, og vi må bestemme oss for dette på forhånd. Det å overnatte på en av disse hyttene er spesielt og virkelig en del av opplevelsen. Vi er helt sikkert alene om ønske oss opp på toppen av Mont Blanc og stemningen kan være litt spent. 

Lengde: 3-6 t

Økning: + 800 m

Høyde overnatting: 3167 m/ 3817 m

6

Toppdag!

Tete Rousse (3167 m)/ Gouter Refuge (3817 m) – Mont Blanc (4807 m) – Tete Rousse (3167 m)/ Gouter Refuge (3817 m). Da er dagen kommet. Vi starter tidlig, en alpin start som det heter. Går vi fra Tete Rousse begynner vi mot toppen med hodelyktene tent allerede klokka ett på natten, går vi fra Gouter kan vi drøye det litt lenger. Fra Tete Rousse krysser vi Grand Couloir eller The Great Couloir, her er det fare for steinsprang og hjelmene må på, kanskje det mest kritiske punktet på hele ruten. Vel over renna klyver vi videre i steinete terren oppover til Gouter Refuge (3817 m). Herfra er de resterende 1000 høydemetrene av oppstigningen til toppen av Mont Blanc på snø. Klatringen er ikke teknisk vanskelig, vi vil stort sett bevege oss på en bred skulder og vi holder oss store deler av denne etappen under 30 grader bratt. Når vi nærmer oss toppen, vil det bli noe smalere og vi kan se ned i Italia på den ene siden og ned i Frankrike på den andre siden. Vi er høyt over havet og selv om vi er bra akklimatisert vil tempoet være lavt og de fleste vil kjenne høyden på kroppen. Turen til toppen kan ta fra fem til åtte-ni timer avhengig av forhold og utgangsposisjon. Går alt som planlagt skal vi nå toppen av Mont Blanc på 4807 meter over havet like etter daggry, da er vi i posisjon både til å nyte en av de mest spektakulære utsiktene i hele Europa, og samtidig ha god margin om det skulle oppstå utfordringer på tur ned igjen. Vi returnerer samme vei som vi kom opp og bør være tilbake på hytta til en litt sen lunsj. Vi overnatter i utgangspunktet på samme hytte som natten før.

Lengde: 10-13 t

Stigning: + – 1650 m, + – 900 m

Høyde overnatting: 3167 m/ 3817 m

7

Ekstradag

Vi har lagt inn en reservedag i fall det oppstår forsinkelser, dårlig vær eller liknende. Om forholdene har blitt bedre og vi forsøker oss på toppen, vil det bli en lang dag med nedstigning helt til dalen og hotellet. Hvis vi har nådd toppen dagen før, så tar vi en rolig start og rusler ned til dalen før lunsj. Vi anbefaler en tur rundt i byen på ettermiddagen, se innom de legendariske sportsbutikkene og kjenne litt på atmosfæren i dette sagnomsuste midtpunktet for europeisk fjellhistorie. En middag på en av de mange restaurantene i nærheten av hotellet til kvelds anbefales også varmt. Merk at det kan være lurt å bestille bord på forhånd, dette vil guiden eller betjeningen på hotellet kunne hjelpe dere med.

Lengde: 3-4 t

Økning: – 1500 m

Høyde overnatting: 1000 m

8

Hjemreise

Chamonix – Genève – Norge. Transport til flyplassen for hjemreise, tidspunkt avhenger av hvilke flygninger som er tilgjengelige på bestillingstidspunktet.

Inkludert i prisen er følgende:

 • Tur I henhold til programmet ovenfor
 • Overnatting i dobbeltrom i Chamonix
 • Overnatting i flersengsrom på fjellet
 • Alle avgifter til nasjonalparker
 • Guide
 • Transport t/r Genève - Chamonix

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Flybillett t/r Oslo – Genève
 • Tilslutnings fly til Oslo
 • Tips til guide
 • Lunsj og middag
 • Ekstra overnatting i Chamonix
 • Drikkevarer
 • Forsikringer