Svaneti – fantastiske fotturer i det vestlige Georgia

Svaneti horses

Dette er en ni dager lang tur til den vakre Svaneti-dalen i Georgia. På den lange uken vi er her rekker vi fire flotte fjellturer og besøk på flere UNESCO-listede severdigheter både i Tbilisi og i Svaneti. Lengden på fjellturene kan tilpasses individuelt og dette er en reise som passer fjellturister i alle aldre, gammel som ung.

Turen kan utvides med noen dager badeferie ved Svartehavet, vintur eller med en bestigning av Mt. Kazbek (5047 m).

Pris: Fra kroner 13 990,- per person.

Datoer 2024: Datoer 2024: 7-15.6, 28.6-7,7, 5-13.7, 19 - 27.7, 2-10.8, 23.8 -31.8, 6 - 14.9, 20-28.9. Eller etter avtale, fleksible datoer hele sesongen fra slutten av mai og ut i oktober. Eller etter avtale, fleksible datoer hele sesongen fra slutten av mai og ut i oktober.

Dag

Program

1

Avreise fra Norge

2

Tiblisi

Vi ankommer Tbilisi på morgenen, møtes på flyplassen og blir fraktet til hotellet. Ankomsttidspunktet avhenger av hvilke fly vi kommer med. De som er sultne etter flyturen får seg en matbit, før vi setter kursen mot gamlebyen – The Old Town – for sightseeing. Gamlebyen byr på et rikt utvalg severdigheter innenfor et relativt lite område, etter flyturen er det godt å strekke litt på seg og vi går de få minuttene mellom høydepunktene. Vi begynner med Metekh Church, kirken er bygd på slutten av 1200-tallet og ligger veldig fint til på en klippe rett ved elven Mtkvari. Herifra går vi videre til Sioni Cathedral, dette er en georgiansk ortodoks katedral bygd så tidlig som på 500-tallet, senere restaurert en rekke ganger og nå siste gang i 1983. Før vi kjører opp til statuen av Mother Georgia og går ned til Narikala Fortress, rusler vi innom både Peace Bridge og Anchiskhati Church. Vi avslutter sightseeingen med et besøk på Sulphur Bath, de som ønsker å ta seg et bad må huske å pakke badetøy. Overnatting på hotell i Tbilisi.

3

Svaneti

Tbilisi – Mtskheta – Becho (1300 m). Etter frokost setter vi kursen nord-vestover oppover mot Svaneti. På turen kjører vi innom Georgias tidligere hovedstad, Mtskheta, for en kjapp omvisning i den 3000 år gamle byen. Her, som i Tbilisis eldre bydel, finnes arkitektur fra så tidlig som på 500-tallet. Både Jvari Church og Svetitskhoveli Cathedral er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det blir mulighet for å kjøpe seg en rask lunsj i løpet av turen. Når vi ankommer Svaneti losjeres vi inn og serveres middag på et hyggelig lite gjestehus oppe i landsbyen Becho.

4

Til fjels

Becho (1300 m)–Ushba–Mestia (1500 m). I dag tar vi beina fatt. Vi går fra gjestehuset og inn i fjellet mot Mount Ushba, et majestetisk, to-hodet fjell på 4700 meter. Vi sikter oss ikke inn på toppen, men vi skal ikke så langt over skoggrensen før utsikten blir veldig fin. Etter å ha startet i tykk skog kommer vi etterhvert til en gammel militærbase og videre opp til noen flotte fossefall. Hvor langt hver enkelt i gruppen ønsker å gå er individuelt og for de sprekeste og ivrigste er det mulig å gå helt opp til breen, omkring tusen høydemeter opp fra landsbyen. Landskapet er som hentet fra en eventyrfilm og om vi er heldige med været byr dalen på uforglemmelig utsikt. På ettermiddagen kjører vi lenger opp i Svaneti-dalen til regionsenteret Mestia. Vi innkvarteres og spiser middag på et hyggelig gjestehus.   

5

Dagstur og museumsbesøk

Mestia – Lakhiri (1750 m) – Mestia. Etter frokost kjører vi opp til landsbyen Lakhiri, ser oss litt rundt i landsbyen før vi begynner å gå tilbake til Mestia, turen tar mellom fire og fem timer. Vi stiger litt over hundre høydemeter opp til 1870 meter, for så å bikke oss ned den frodige og vakre dalen, full av blomster og med utsikt mot Chalaadi glacier (2300 m) og de karakteristiske utsiktstårnene overfor Mestia. Vel tilbake besøker vi det etnografiske museet i Mestia. Her får vi et skikkelig dypdykk inn i dalens mangfoldige historie. Vi spiser middag og overnatter på gjestehuset.  

6

Vakttårnenes land

Mestia (1500 m) – Chalaadi (2300 m) – Ushguli (2200 m). I dag må vi starte ganske tidlig. Etter en kort kjøretur, begynner vi å gå oppover mot Chalaadi glacier på omkring 2300 meters høyde. De som ønsker det, kan gå helt opp til breen. Fjellturen tar omlag fem timer. Vel nede igjen setter vi oss inn i bilene og kjører oppover mot den høyesteliggende permanente bosetningen i hele Europa og Eurasia, landsbyen Ushguli på 2200 meter. Veien er ulendt og vi kan være glade vi har gode sjåfører og 4WD, kjøreturen tar rett i underkant av fire timer, avhengig av forholdene på veien. Landsbyen er i likhet med omtrent hele den øvre Svaneti-regionen oppført på UNESCOs verdensarvliste. Landsbyen er kanskje aller mest kjent for sine mange karakteristiske utkikstårn bygd av stein. I tillegg er det glimrende utsikt mot Georgias høyeste fjell, Mount Shkhara på 5068 meter. Vi spiser middag og overnatter på et enkelt, men hyggelig gjestehus i landsbyen.

7

Til foten av Georgias høyeste fjell

Ushguli (2200 m) – Mt. Shkhara – Mestia. Vi kan begynne dagens fottur direkte fra gjestehuset og stien tar oss helt frem til foten av Mount Shkhara på noe over 2500 meters høyde. Utsikten mot breearmene er spektakulær. Det er herifra den største elven i Svaneti har sitt utspring, Enguri River ender etter 213 kilometer opp nede i Svartehavet. På turen tilbake tar vi oss god tid og nyter synet av de frodige blomsterengene. Fotturen tar totalt cirka fem timer. Tilbake på gjestehuset skifter vi til tørre klær og kjører tilbake til Mestia hvor vi installerer oss på rommene og møtes til middag.

8

Retur til Tbilisi

Mestia – Tbilisi. Vi kjører tilbake til Tbilisi. Turen er lang og tar i overkant av ni timer. Etter den lange bilturen sjekker vi inn på hotell i Tbilisi.

9

Tbilisi

Fridag i Tbilisi.

10

Hjemreise

Tbilisi Airport. Transport til flyplassen.

Inkludert i prisen er følgende:

 • Tur iht. programmet over
 • Transport t/r flyplassen i Tbilisi
 • Overnatting i dobbeltrom
 • All mat, samt te, kaffe og kokt eller renset vann på fjellet
 • Alle avgifter til nasjonalparker
 • Guide og bagasjetransport

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Flybillett t/r Norge – Tbilisi
 • Visumkostnader
 • Tillegg for enkeltrom
 • Middag og lunsj på hotellene
 • Billetter til severdigheter
 • Drikkevarer som vin og flaskevann på turen 
 • Private forsikringer
 • Tips