Vin og gourmet

Georgia Wine

Vi har satt sammen en ukes tur til de beste vindistriktene i Georgia der vi også får smake mange av Georgias gatronomiske spesialiteter.

Bladet Ren Mat (https://www.renmat.no/) skriver følgende om Georgia (https://www.renmat.no/artikler/2019/mat-fra-georgia):

Eventyrland: Mat fra Georgia

"Knut Hamsun kalte det Æventyrlandet. Dagny Juel endte sine dager der. I dag er det de kulinariske opplevelsene som får stadig flere til å se mot Georgia, landet midt på den gamle Silkeveien mellom øst og vest.

Du finner ikke mange land som har kjempet like hardt og lenge for uavhengigheten sin som Georgia. Fra romere via arabere og sist Sovjet – alle har de ønsket å herske over landet som ligger i smeltepunktet mellom Europa og Asia. Det sies at hovedstaden Tbilisi har blitt erobret, ødelagt og gjenoppbygget hele 29 ganger. Men ingen har klart å ødelegge landets unike gastronomiske arv.

Du må altså komme både tørst og sulten til byen hvor en knapp million innbyggere og 100 etniske grupper lever side om side i fred. René Redzepi, en av gründerne til den legendariske restauranten Noma i København, har uttalt at det georgiske kjøkken er verdens mest undervurderte. Og når du har prøvd deg frem blant dumplings, naturvin, rykende varme brød med ost og egg og aromatiske gryteretter med nøtter og gresskar, da skjønner du sannsynligvis hva han mener."

Pris: Fra kroner 14 990,- per person.

Dato: Etter avtale, fleksible datoer hele året.

Dag

Program

1

Avreise

Avreise fra Norge.

2

Tbilisi

Vi ankommer Tbilisi over midnatt, møtes på flyplassen og blir fraktet til hotellet. Ankomsttidspunktet avhenger av hvilke fly vi kommer med. Rundt lunsj starter vi sightseeing i The Old Town. Gamlebyen byr på et rikt utvalg severdigheter innenfor et relativt lite område, etter flyturen er det godt å strekke litt på seg og vi går de få minuttene mellom høydepunktene. Vi begynner med Metekh Church, kirken er bygd på slutten av 1200-tallet og ligger veldig fint til på en klippe rett ved elven Mtkvari. Vi besøker Narikala Fortress med flott utsikt over byen. Vi avslutter sightseeingen med et besøk på Sulphur Bath. På ettermiddagen besøker vi en produsent av musserende vin. Overnatting på hotell i Tbilisi.

Inkludert: F/-/- og smaksprøve musserende vin.

F=frokost, L= lunsj og M = middag    

3

Georgian Barbeque

Tbilisi – Sighnaghi – Kvareli – Vardisubani – Telavi. Etter frokost kjører vi til Kakheti-regionen. Regionen er den største produsenten av vin i Georgia og 60 % av Georgias vingårder ligger i dette området. På veien stopper vi i Sighnaghi, en vakker festningsby fra 1700-tallet. Etter en rundtur i byen spiser vi hjemmelaget lunsj hos en lokal familie, her får vi også en orientering om lokale tradisjoner. Vi fortsetter til Kvareli hvor vi besøker en vingård og smaker på fire forskjellige georgiske viner. Deretter kjører vi til landsbyen Vardisubani, på veien dit passerer vi Gremi med en festning og en kirke fra så tidlig som 1500-tallet. I landsbyen besøker vi en bonde som produserer de store leirkrukkene, qvevri, hvis har blitt brukt til vinproduksjon i århundrer. Vi får smake på vin og Chacha, georgisk brandy, produsert på familiegården. Vi fortsetter til Telavi hvor vi spiser middag og overnatter på et lokalt familiehotell.

Dagens rett: Mtsvadi – Georgian Barbeque

Dagens viner: Kindzmarauli (semi-søt rødvin), Kisi (tørr hvitvin)

Inkludert: F/L/M og smaksprøvene nevnt ovenfor.    

4

Økologisk vin

Telavi – Tsinandali – Kondoli – Kisiskhevi – Tbilisi. På formiddagen besøker vi det lokale markedet hvor de selger lokalt produserte grønnsaker, frukt og ost. Vi får mulighet til å smake litt av de de tilbyr. Deretter besøker vi godset til en lokal hertug fra 1800-tallets Tsinandali. På eiendommen finner vi flere historiske bygninger og et vakkert parkanlegg i tillegg til vingård og vinkjeller. Vi fortsetter til Kondoli og besøk i en liten vinkjeller hvor vi får smake økologisk vin laget på tradisjonell måte i qvervri. Deretter besøker vi Kisiskhevi og kjører innom en større vingård for vinsmaking og lunsj. Vi får smake vinene Saperavi (en tørr rødvin), Tsinandali (en tørr hvitvin) og Kakhuri (en tørr og oransjfarget vin). Etter lunsj kjører vi tilbake til Tbilisi.

Dagens lunsj: Tomat og agurksalat med Kakhetian-oil og ‘Guda’-ost

Dagens viner: Zghia (tørr rødvin), Kondoli (tørr hvitvin), Saperavi (tørr rødvin), Tsinandali (tørr hvitvin)

Inkludert: F/L/- og smaksprøvene nevnt ovenfor.    

5

Kutaisi

Tbilisi – Mtskheta – Kaspi – Sachkhere – Kutaisi. Etter frokost kjører vi til Georgias tidligere hovedstad, Mtskheta, for en omvisning i den 3000 år gamle byen. Her, som i Tbilisis eldre bydel, finnes arkitektur fra så tidlig som på 500-tallet. Både Jvari Church og Svetitskhoveli Cathedral er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Deretter besøker vi ‘Iago’s wine cellar’ hvor vi får smake den berømte bio-vinen ‘Chinuri’ sammen med georgisk mat. Etter lunsj kjører vi til Sachkhere ved foten av Kaukasus-fjellene. Her besøker vi en over hundre år gammel vinkjeller. Til slutt kjører vi til Kutaisi, Georgias nest største by. Her spiser vi middag og overnatter på familiehotell.

Dagens rett: Imeretian Khachapuri (brød fylt med ost)

Dagens viner: Chinuri (tørr hvitvin), Dzelshavi (tørr rødvin), Tsolikauri (tørr hvitvin)

Inkludert: F/L/- og smaksprøvene nevnt ovenfor.

6

Lobiani og rødvin

Kutaisi – Ambrolauri – Kutaisi. I dag besøker vi Racha, et av Georgias vakreste fjellområder. Men Racha har mer å by på og er minst like berømt for sin vinkultur og en rekke historiske byggverk. Vi besøker Nikortsminda-kirken fra det ellevte århundre. Deretter besøker vi en vingård hvor vi får smake vin fra Khvanchkara. Vi spiser lunsj hos en lokal familie i landsbyen Ambrolauri. Der får vi smake de tradisjonelle rettene lobiani, brød fylt med bønner eller kjøtt, og shkmeruli, kylling i hvitløkssaus. På ettermiddagen kjører vi tilbake til Kutaisi for middag og overnatting.

Dagens rett: Lobiani (brød fylt med bønner/ kjøtt) og Shkmeruli (kylling i hvitløkssaus).

Dagens vin: Khvanchkara (semi søt rødvin)

Inkludert: F/L/- og smaksprøvene nevnt ovenfor.

7

Cognac og rosevin

Borjomi – Mukhrani – Tbilisi. Etter frokost kjører vi til landsbyen Mukhrani. Vi besøker godset til hertug Ivane Mukhranbatoni. Han lærte mye om produksjon av vin under et besøk til Frankrike i 1876 og startet produksjon av georgisk vin på Mukhrani-godset. Vi spiser lunsj på godset og får smake på vinen de produserer. Kortreiste greier. På ettermiddagen returnerer vi til Tbilisi. På veien besøker vi den georgiske fabrikken som var den første Cognac-produsenten i Kaukasus og ble grunnlagt allerede i 1888. Overnatting på hotell i Tbilisi.

Dagens vin: Muskati (semi søt rosevin)

Inkludert: F/L/- og smaksprøvene nevnt ovenfor.

8

Fridag

Fridag i Tbilisi.

Inkludert: F/-/-

9

Hjemreise

Retur til Norge.

Inkludert: F/-/-

Pris: Fra kroner 14 990,- per person. 

Dato: Etter avtale, fleksible datoer hele året.

Inkludert i prisen er følgende:

 • Tur iht. programmet ovenfor
 • Overnatting i dobbeltrom
 • Måltider og vin ihht programmet
 • Guide og bagasjetransport
 • Transport t/r flyplassen i Tbilisi 

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Flybillett t/r Norge – Tbilisi
 • Tips til guide og bærere
 • Måltider iht. program
 • Drikkevarer ikke inkludert i programmet
 • Personlig reiseforsikring
 • Visumkostnader