Normalruten – skibestigning av Europas høyest fjell

Elbrus saddle

På ski opp på og ned fra Europas høyeste fjell (5642 m). Normalruten på Elbrus er teknisk enkel og det ligger godt til rett for skibestigning. Vi har to egne skiturer i 2017, en i mai og en i juni. Mulighet for sightseeing i Moskva på veien hjem. Merk at turen i juni blir guidet av den russiske snowboardstjernen Oksana Chekulaeva. Bildet over er fra sadelen mellom øst- og vest-toppen på Elbrus.

Alle turer til Elbrus er kansellert.

 

Dag

Program

1

Avreise fra Norge

Norge – Moskva på kvelden. Overnatting på flyplasshotell.

2

Kaukasus

Moskva – Mineralnye Vody i Kaukasus.  Fra flyplassen i Mineralnye Vody tar det fire timer med minibuss opp til Terskol i Baksan-dalen ved foten av Elbrus i 2000 meters høyde. Vi overnatter på hotell Nakra. Hotellet har et flott badstueanlegg med et lite basseng. Hotell Nakra.

3

Akklimatisering

Skikjøring på Cheget-fjellet og hvor vi går er avhengig av snøforholdene. Vi kan bruke skiheisen som går opp til 3050 meter og fortsette opp mot toppene over toppstasjonen. Hvis været er bra, har vi fantastisk utsikt mot Elbrus og kan se både Barrels, Priyut og ruten vi vil følge til toppen (4-5 t). Hotell Nakra.

4

Akklimatisering

Skitur i en av dalene i nærheten av Terskol. Vær og snøforhold avgjør hvor vi drar. Badstue på hotellet. Sjekk av utstyr. Det er mulig en av disse to dagene blir en akklimatiseringstur til fots i området, dette avhenger av skiforholdene. Hotell Nakra

5

Dagstur til 3500 meter

Vi kjører opp til Azau Glade (2350 m). Vi går i rolig tempo opp til stasjonen Mir på 3500 meter. Turen opp tar mellom tre og fire timer. Retur til Azau tar i overkant av en time. Vi spiser lunsj i Azau før vi returnerer til Hotell Nakra. Er det fine skiforhold andre steder i nærheten kan det bli justeringer på denne dagen. Det viktigste er å få beveget seg opp mot 3500 meter.

6

Blir kjent med snøen

Etter frokost tar vi heisene opp til Bockhi (Barrels) (3817 m). Om ettermiddagen tar vi en akklimatiseringstur opp til Priyut (1 t - 4152m). Det er flotte skimuligheter i området. Overnatting i National Park Hut (3900 m).

7

Dagstur

Dagstur opp mot Pastukhov Rocks (4650 m). Overnatting i National Park Hut.

8

Testing og klargjøring

Om ettermiddagen gjør vi klart utstyr og tester stegjern og isøks. Husk å ta med ekstra klær, det kan bli noe vått under utstyrstestingen og mulighetene for tørking er begrensede. Det siste vi vil er å starte toppforsøket med fuktige klær. Overnatting i National Park Hut.

9

Toppdag!

Hvis været er bra prøver vi oss på toppen. Vi står opp litt over midnatt og forlater leiren en time senere. Målet er Elbrus West Summit, den høyeste av de to toppene med sine 5642 meter. Vi må regne med å bruke 7-10 timer til toppen. Returen til National Park Hut tar 3-4 timer. Overnatting i National Park Hut.

10

Retur

Retur til hotell Nakra i Terskol på formiddagen hvor vi feirer toppen med en tradisjonell kaukasisk middag. Alternativt ny mulighet for toppforsøk.

11

Ekstradag

Skikjøring i området rundt Terskol. Hotell Nakra. Alternativt ny mulighet for toppforsøk. Hvis vi har toppforsøk denne dagen må vi ned til Terskol samme dag. Dette betyr at vi må bruke beltebil for å rekke heisene. Guiden vil orientere om dette hvis det blir aktuelt.

12

Hjemreise

Etter frokost kjører vi minibuss ned til Mineralnye Vody der vi tar fly tilbake til Moskva. Hotell Izmailova. De som ikke har stopp i Moskva drar videre til Norge med ankomst samme dag.

13

Sightseeing

Sightseeing i området rundt den Røde Plass. Moskva – Norge.

NB! Reiseforsikring må være gyldig over 4000 meter og for reise til Kaukasus. På grunn av reiseråd som advarer mot reise i Kaukasus er ikke alle reiseforsikringer gyldig i dette området. 

Inkludert i prisen er følgende:

 • Transport t/r flyplassene i Moskva og i Kaukasus
 • Overnatting i dobbeltrom i Terskol
 • Overnatting i dobbeltrom med frokost i Moskva
 • På fjellet overnatter vi i sovesaler og mindre rom 
 • Skituren med full pensjon
 • Tre-fire timers sightseeing med guide i området rundt Den Røde Plass

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Flybillett t/r Norge – Moskva
 • Flybillett t/r Moskva – Mineralnie Vody
 • Visumkostnader, ca. kroner 1200
 • Leie av ski i Russland eller frakt av ski fra Norge
 • Tillegg for enkeltrom
 • Middag og lunsj i Moskva
 • Billetter til severdigheter
 • Drikke på hotellet i Terskol
 • Utgifter til beltebil ved persontransport i fjellet 
 • Private forsikringer
 • Tips

 

Normalruten fra syd, seks turer i 2020

Rute fra nord

Rute fra nord med travers til normalruten, august