Traversen – nytt spennende alternativ på Elbrus

Elbrus travers

Vi er veldig glade for å kunne tilby et nytt og spennende alternativ på Elbrus (5642 m). På denne turen går vi opp på Europas høyeste fjell fra nordsiden, og ned på sørsiden. Bestigningen fra nord er litt mer krevende enn normalruten fra sør, men er fortsatt en teknisk enkel bestigning. Mulighet for sightseeing i Moskva på veien hjem. Bildet over er fra passet mellom toppene til Normalruten på Elbrus.

Alle turer til Elbrus er kansellert.

 

Dag

Program

1

Avreise fra Norge

Norge – Moskva på kvelden. Overnatting på flyplasshotell.

2

Eksotisk og spennende kjøretur

Moskva – Mineralnye Vody i Kaukasus. Fra flyplassen i Mineralnye Vody tar det fire timer med minibuss opp til Terskol i Baksan-dalen, ved foten av Elbrus i 2000 meters høyde. I Mineralnye Vody blir vi møtt av våre representanter, før vi fortsetter videre til byen Pyatigorsk hvor vi overnatter på Intourist Hotel. På ettermiddagen fordeler vi eventuelt leieutstyr og har en liten sightseeing i byen. 

3

Opp i fjellet

Pyatigorsk – Basecamp (2250 m, 6t). Vi starter tidlig og bruker om lag 6 timer til vår basecamp på Elbrus. Første del går på asfaltert vei før det går over på grus og vi trenger 4wd. Camping. På ettermiddagen er det mulig med en akklimatiseringstur til Mushroom Rocks (3500m).

4

Akklimatiseringsturer

Basecamp – Akklimatiseringsturer opp til omlag 3800 meter – ca. 4 timer per dag. Turer i området ved basecamp hvor vi utforsker interessante lavaformasjoner og bærer opp utstyr til hytten på highcamp (3800 m). Vi legger vanligvis inn en et besøk til de varme kildene området er berømt for, og en eller to turer til de flotte fossene ikke langt fra basecamp. Overnatting i telt i BC, eget spisetelt.

5

Akklimatisering, samme som dag 3.

6

Akklimatisering, samme som dag 3.

7

Flytter opp til highcamp

Basecamp – Highcamp (3800 m, 5-6 t). Vi flytter opp til hytten på highcamp. Akklimatiseringstur opp til Lenz Rocks (4600 m) hvor vi legger igjen utstyr til etablering av toppleiren, telt, mat, drivstoff, primus og annet kjøkkenutstyr. Overnatting i hytten.

8

Akklimatisering

Highcamp. Akklimatiseringstur opp til Lenz Rocks (4600 m, 5-6 t).

9

Flytting og forberedelser

Highcamp – Lenz Rocks (4600 m, 5-6 t). Vi flytter opp til Lenz Rocks. Her slår vi leir, sjekker utstyret, spiser og forbereder oss til toppstøtet.

10

Toppdag!

Vi starter omkring 06:00, i grålysningen, og må regne med å bruke 8-9 timer til toppen, Europas høyeste punkt på 5642 meter. På tur opp setter vi igjen mye av utstyret i sadelen mellom øst- og vesttoppen og går den siste bratte biten med lett oppakning. Etter å ha vært på toppen returnerer vi til sadelen og tar med utstyret over på sørsiden og inn på Normalruten ned til Barrels (3817 m), derifra benytter vi oss av gondol og stolheis ned til Azau på 2125 meter.

Hvis værforholdene gjør det umulig å campe ved Lenz Rock vil vi bestige vesttoppen fra hytten. Dette er en lenger toppdag og mer krevende enn alternativet fra Lenz Rock. Hvis vi må gå fra hytten starter vi litt over midnatt og gå gjennom hele natten. Vi må ta høyde for små justeringer av programmet i henhold til vær og føreforhold.

11

Ekstradag

Retur til hotell Nakra i Terskol på formiddagen hvor vi feirer toppen med en tradisjonell kaukasisk middag. Alternativt ny mulighet for toppforsøk.

12

Avslapping og pakking

Vi slapper av på hotellet eller tar en dagstur i området rundt Terskol, Hotell Nakra. Alternativt ny mulighet for toppforsøk. Hvis vi har toppforsøk denne dagen må vi ned til Terskol samme dag. Dette betyr at vi må bruke beltebil for å rekke heisene. Guiden vil orientere om dette hvis det blir aktuelt.

13

Begynner hjemreisen

Etter frokost kjører vi til Mineralnye Vody og flyr tilbake til Moskva. Hotell Izmailova. De som ikke har stopp i Moskva drar videre til Norge med ankomst Oslo samme dag.

14

Sightseeing

Sightseeing i området rundt den Røde Plass. Moskva – Norge.


Tillegget for stopp i Moskva på returen er fra ca. kroner 1800.  

NB! Reiseforsikring må være gyldig over 4000 m og for reise til Kaukasus. På grunn av reiseråd som advarer mot reise i Kaukasus er ikke alle reiseforsikringer gyldig i dette området. Hvis dere trenger ny reiseforsikring er Gouda ( www.gouda.no ) et bra alteativ.

Inkludert i prisen er følgende:

 • Transport t/r flyplassene i Moskva og i Kaukasus
 • Overnatting i dobbeltrom i Pyatigorsk
 • Overnatting i dobbeltrom med frokost i Moskva
 • På fjellet overnatter vi i telt eller enkle hytter 
 • Fotturen med full pensjon
 • Tre-fire timers sightseeing med guide i området rundt Den Røde Plass

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Flybillett t/r Norge – Moskva
 • Fybillett t/r Moskva – Mineralnie Vody
 • Visumkostnader, ca. kroner 1200
 • Tillegg for enkeltrom
 • Middag og lunsj i Moskva
 • Billetter til severdigheter
 • Drikke på hotellet i Pyatigorsk
 • Ev. utgifter til beltebiltransport på sørsiden 
 • Private forsikringer
 • Tips

 

Normalruten fra syd, seks turer i 2020

Rute fra nord

Ski bestigning