Klassisk fottur rundt Mt Rosa massivet

Monte Rosa

Klassisk fottur rundt Monte Rosa (4634m)  i de sveitsiske alpene. Kanskje europas flotteste alpetur rundt de mange toppene i Monte Rosa massivet. Vi starter i den sjarmernde alpelandsbyen Saas Fee inn i Itallia og  tilbake til Sveits. Denne perlen av en fottur går under ruvende alpine topper, krysser høye pass og over snøfelt og isbreer.

Dag

Program

1

Norge – Genève. Transfer til hotell i landsbyen Saas Grund (1559m) i nærheten av Saas Fee. På kvelden blir det briefing og middag.

2

Rundt innsjøen Mattmark, over Monte Moro Pass og ned til landsbyen Macugnaga.

Etter frokost tar vi buss til vårt utgangspunkt ved Mattmark. Starten går i lett terrng før vi starter den bratte stigningen til passet Monte Moro. Vakker utsikt mot Weissmies (4023m) og Rimpfischhorn (4198m). Fra passet ser vi Monte Rosa som dominerer utsikten motsyd. Vi passerer Rifugio Citta di Malante og stien fortsetter bratt nedover gjennom steinfelt og videre gjennom skogen til landsbyen Macugnaga der vi overnatter.

Lengde: 15 km / 7-8 t

Stigning: +750 m, -1600 m

3

Gjennom alpine beitemarker, over passet Colle del Turlo (2738m) og ned til Rifugio Pastore.

Vi går ut av byen og følger Anza strykene til den idylliske innsjøen ved Quarazza. Deretter starter dagens lange stigning gjennom granskog til Alpe Plana. Vakre enger med  imponerende fosser i bakgrunnen. Vi krysser Colle Del Turlo, gjennom felt med store steinblokker og over glatt fjell. Flott utsikt mot Weissmies. Fra passet er det en lang nedstigning til Rifugio Pastore der vi overnatter.

Lengde: 23 km / 8-9 t

Stigning: +1535 m, -1325 m

4

Gå via Otro-dalen og over Col d'Olen (2881m) med overnatting på Rifugio Gabiet (2375m).

Vi starter med en kort busstur fra Rifugio Pastore til Alagna. Stien fortsetter opp til idylliske gårder i Otro-dalen, opp til Passo Foric (2432m) og videre til Col d'Olen (2881m) som er høyeste punkt for dagen. Etter en kort nedoverbakke er vi framme på Rifugio Gabiet (2375m).

Hvis bussen ikke går vil vi ta den alternative ruten fra Rifugio Pastore via Vallon Delle Pisse og Alpe Pianlunga til Rifugio Gabiet.

Lengde: 14 km / 7-8 t

Stigning: +1800 m, -600 m

5

Fra Gressoney Stafal, over Passo de Rothorn (2689m) og videre til landsbyen Resy.

Dagens etappe er enklere en gårsdagens og starter  langs en fin sti gjennom skog og over enger til Gressoney Stafal. Etter en pause går vi bratt oppover til vakre og ville Passo de Rothorn (2689m). Fra passet går vi nedover gjennom steinfelt og over alpine enger. Etter en ny kort stigning over et pass er vi framme i Resy som ligger høyt over Ayas-dalen. Overnatting i fjellhytte.

Lengde: 16 km / 6-7 t

Stigning: +970 m, -1200 m

6

Til Colle Superieur delle Cime Blanche og videre til fjellhytten på Colle del Teodulo (3290m).

Vi starter med en kort nedoverbakke før vi går mot Alpe Varda og Alpe Mase, to av høydepunktene på turen. Over oss rager Breithorn breen og veien videre går mot Colle Superieur delle Cime Blanche (2982m) med flott utsikt mot det grønne vannet i Gran Lago langt under oss. Fra toppen av passet får vi endelig se Matterhorn (4478m) og de vestlige flankene av Kleine Matterhorn. Stien fortsette bratt oppover en morene til spektakulære Colle del Teodulo (3317m) der vi overnatter i fjellhytten.

Lengde: 18 km / 7-8 t

Stigning: +1550 m, -300 m

7

Ned Theodulebreen til Gandegg med utsikt til Matterhorn. Overnatting i Zermatt.

I dag starter vi med å gå ned Theodulebreen. Vi går i taulag og blir ledet kvalifisert guide. Spesialutstyr er ikke nødvendig så vi går med vanlige fjellstøvler. Utsikten er fantastisk med Matterhorn, Alphubel, Dom, Obergabelhorn, Zinalrothorn og Weisshorn som omkranser Mattertal. Ved Gandegg går vi av breen og går ned til Zermatt der vi overnatter.

Lengde: 16 km / 5-6 t

Stigning: +150 m, -1800 m

8

Gå Europaweg til Europahutte.

Etter frokost forlater vi Zermatt og tar Sunegga toget opp til starten av Europaweg på 2288m. Fantastisk utsikt mot Matterhorn mens vi starter den høye traversen til Europahutte. Stien passerer engene i Taschalp og ogvidere på en steinete smal sti fram til Charles Kuonen hengebro som ble åpnet i juli 2017. Dette er verdens lengste hengebro for fotgjengere og er 500m lang. Vel over broen er det en kort stigning opp til Europahutte. Hytta har en fantastisk beliggenhet med utsikt mot Weisshorn. Mulighet for å nyte en fantastisk solnedgang med en forfriskning og flotte farger på toppene på motsatt side av dalen.

Lengde: 19 km / 7-8 t

Stigning: +1235 m, -1250 m

9

Ned til Randa og oppover dalen til landsbyen Grachen.

Etter frokost går vi ned fra Europahutte til landsbyen Randa og følger deretter Mattertaldalen via Herbriggen. Fra landsbyen Mattsand stiger stien opp til den bilfrie byen Grachen med utsikt over Mattertal. Overnatting på hotell.

Merk: I 2019 ble den opprinnelig Europaweg-stien høyere oppe i fjellet mellom Europahutte og Grachen stengt på grunn av steinras. På grunn av ustabilt fjell blir stien sannsynligvis ikke åpnet igjen.

Lengde: 18 km / 6-7 t

Stigning: +580 m, -1220 m

10

Til Hannigalp til Hohenweg og tilbake til Saas Grund.

Siste dag går vi til Hannigalp og videre til Hohenweg stien høyt over Saastal. Selv om vi nå går i lavere terreng enn de foregående dagene er det fortsatt noen eksponerte områder å passere. Vi går mot den snødekte toppen Weissmies og Lagginhorn. Til slutt er vi framme i Saas Grund der vi overnatter.

Lengde: 21 km / 7-8 t

Stigning: +1220 m, -1270 m

11

Hjemreise

Inkludert i prisen er følgende:

 • Tur i henhold til programmet ovenfor
 • Overnatting i dobbeltrom på hotellene
 • Overnatting i sovesal på fjellhyttene
 • Alle avgifter til nasjonalparker
 • Guide
 • Transport

Følgende er ikke inkludert i prisen:

 • Flybillett t/r Oslo – Zurich
 • Tilslutnings fly til Oslo
 • Tips til guide
 • Lunsj og middag
 • Drikkevarer
 • Forsikringer