Opplev den fantastiske dyrevandringen i Serengeti med over to millioner dyr

wildebeest_seronera

Wildebeest Migration - Den store dyrevandringen i Serengetis økosystem

Den store gnu vandringen er et av naturens største underverker. Hvis du planlegge en safari i løpet av livet så er dette safarien du bør dra på. I Serengeti og Masai Mara kan du oppleve dyrelivet slik det må ha sett ut da de første oppdagerne ankom Øst Afrika. To millioner dyr på vandring gjennom et storslått og enormt område slik de har gjort i flere hundre tusen år.

Gnuene får kalvene i januar-februar i den sørlige delen av Serengeti og i den nordlige delen av Ngorongoro Conservation area. Sent på våren starter vandringen mot Masai Mara i nord og i juni – august krysser de store flokkene inn i Masai Mara med kryssing av Mara elven som et spektakulært høydepunkt. Dyreflokkene oppholder seg i Masai Mara fram til november – desember da de begynner vandringen sydover mot Ngorongoro Conservation Area.

Om den store dyrevandringen

Serengetis økosystem ca. 40 000 km2 og består av Ngorongoro Conservation Area i syd; Serengeti National Park og naboområdet Maswa Game Reserve og andre kontrollerte områder vest og øst for Serengeti NP; og Masai Mara National Reserve i nord. Vandringsrutene til gnuen har definert dette økosystemet og bestanden ser nå ut til å ha stabilisert seg på ca. 1,7 millioner. I tillegg er det ca. 400,000 Thomsons gaselle, 300,000 sebra og 12,000 eland som deltar på deler av vandringen. Vandringen krysser områder med over 250 000 andre arter planteetere og selvfølgelig rovdyr. I disse områdene er det løver, hyener, leoparder, geparder og mindre rovdyr venter på at vandringen skal passerer sine områder.

Vandringen er umulig å forutsi nøyaktig og vandringen vil være forskjellig fra år til år. Den viktigste variabelen er været og de fire sesongene definerer vandringen. De fire sesongene er den korte tørkesesongen (desember-mars), den lange regnsesongen (mars-april/mai), den lange tørkesesongen (juni-september) og den korte regnsesongen fra slutten av oktober til november. Tidsperiodene for de forskjellige sesongene kan variere med flere uker.

Fra slettene rundt Olduvai setter flokkene kursen mot de tre små innsjøene Ndutu, Masek and Lagarja. Her er det god tilgang på vann som er viktig nå som gresslettene er i ferd med å tørke. De spiser fremdeles det korte næringsrike gresset som området har mye av og bygger opp fettreservene for den lange turen nordover. Dette er ikke en organisert vandring. En dage kan det være hundre tusenvis av dyr på slettene ved Ndutu og neste dag kan det være helt tomt. Ofte har hele flokken satt kursen mot et område med regn for så å returnere en dag eller to senere hvis det viste seg at det var en «bomtur».  Totalt sett vil dyrene sakte men sikkert bevege seg mot nordvest.

wildebeest_calf

Parringssesong

I april starter den lange regnsesongen og da setter flokkene kursen mot Simba og Moru Kopjes og vider inn i skogområdene i det kuperte området i sør -vest. Veien videre går vanligvis vest for Seronera mot Lake Victoria. Dette er også parring sesong for gnuene med masse aktivitet der han gnuene sloss om hunnenes gunst. Dette foregår vanligvis i områdene ved Western Corridor ved Grumeti elven.

Grumeti_Crocodile

Kryssingene

Vandringen fortsetter nordover med tre elvekrysninger; Mbalangeti og Grumeti i Serengeti og Mara i Kenya. Vanligvis er disse elvene relativt enkle å krysse men hvis det har vært mye regn kan de bli en skikkelig utfordring. I tillegg er det mange store krokodiller i elvene og mange rovdyr i skogsområdene langs elvenes bredder.

Flokker på flere ti-tusen ankommer Mara elven der de samler seg I større flokker og venter på å krysse. Ofte vil flokkene gå bort fra elven etter et par dager for så å returnere en dag eller to senere. Til slutt vil de velge et krysningspunkt med relativt lite vegetasjon der det er mindre mulighet for rovdyr i buskene. Andre ganger vil de velge steder som er ekstremt vanskelige med vertikale vegger ned til elven og hundrevis av dyr vil drukne under krysningen.

Mara River Crossing

Rovdyrene

Vel framme I Masai Mara vil flokkene gresse på slettene I flere måneder og igjen bygge opp fett reservene. I Masai Mara har de en av de høyeste konsentrasjonene av rovdyr i verden og på denne tiden lever de i overflod. Gnu flokkene er så store at rovdyrene bare tar en liten del. Flokkene vander også over store områder så en løveflokk kan bare følge flokken en kort distanse da de må holde seg i sitt område.

Sirkelen sluttes

I slutten av oktober begynner det igjen å regne i det sørlige Serengeti og de første gnu flokkene begynner å bevege seg sydover gjennom de østlige skogområdene i Serengeti. 90% avv hunnene er gravide og vil føde om ca tre måneder. Framme på slettene i det sydlige serengeti vil flokkene igjen spres utover de store gresslettene der det nå spirer næringsrikt kort gress som de vil beite på de neste månedene.