Zanzibar

Prison Island

Krydderøyen Zanzibar har noe over en million innbyggere og ligger rett utenfor Tanzanias kystlinje. Zanzibar byr på kritthvite strender, fascinerende kultur, dykking i verdensklasse og glimrende forhold for kiting og vindsurfing. På øyen finnes også Jozani-nasjonalpark med en koloni av røde colobus-aper og antiloper. Stone Town står på UNESCOs verdensarvliste og en tur i de trange gatene gir deg følelsen av å være tilbake i tiden da Livingstone bodde der på 1800 tallet. Zanzibar er en fantastisk avslutning etter en krevende fjelltur eller en begivenhetsrik safari.

VG skriver følgende om Zanzibar:

”Turkisblått hav ruller dovent inn over kritthvite sandstrender, grønne palmer står tunge av kokosnøtter under den strålende solen: Har du noen gang lurt på hvor alle bildene av de idylliske feriestedene er tatt? Vi har funnet fotografenes Mekka. På Zanzibar på Afrikas østkyst overgår virkeligheten seg selv.”

Nungwi

”Møtet med den lange hvite stranda og det asurblå havet tok pusten fra oss. Dette er virkelig stedet for den som vil slappe av med bølgeskvulp og bøker. Zanzibar er et spennende ferieparadis. Perfekt for deg som vil ha en avslappende ferie med vakre solnedganger og strender - ispedd litt arabisk mystikk og fremmede krydderdufter.”

Stone Town

”En vandring i Stone Town er som å rusle i en historiebok. Hvis du har tid, bør du få med deg sultanpalasset, det arabiske fortet og slavemarkedet ved UMCA-katedralen. På 1800-tallet var Zanzibar utgangspunktet for svært mange ekspedisjoner. Richard Burton, Henry Stanley og dr. David Livingstone begynte alle sine legendariske oppdagelsesreiser her. Du finner flere spor etter dem hvis du går på oppdagelsesferd i Stone Town. Turistbyrået, for eksempel, ligger i Livingstone House - bygningen som huset de fleste av de berømte oppdagelsesreisende før de dro for å oppdage Afrikas hvite flekker.”

Populære utflukter på Zanzibar:

Historiske Stone Town – Byvandring

Bak det noe uromantiske navnet skuler det seg et fantastisk kulturelt sentrum, Zanzibars rikholdige historie sitter som støpt i gatebildet, den arabiskinspirerte arkitekturen med de over 500 storslagne, messingbeslåtte dørene danner kulisser når de lokale, kunnskapsrike og engelsktalende guidene tar oss tilbake til 1800-tallets Zanzibar. Gjennom de labyrintaktige, trange smugene, moskéene og travle basarene blåser det et unikt historisk sus med røtter tilbake til krydderhandelens smaksopplevelser og slavehandelens grusomheter. I år 2000 fikk Stone Town status som World Heritage Site av UNESCO.

Vandringen tar omkring fire timer og inkluderer besøk i The Old Zanzibar House of Wonders, Old Zanzibar Cathedral, det gamle slave markedet og det store, fargerike sentrerte markedet, hvor vi den dag i dag får oppleve intensiteten i handelsvirksomheten, her får vi kjøpt tradisjonelt kunsthandverk, blodfersk sjømat, og lokalt krydder. 

Guiden møter oss til fots ved hotellet i Stone Town eller henter oss i bil på hotellet ute ved kysten.

Pris fra byen USD 25, eller fra kysthotell USD 55

Prison Island – Halvdagstur

Dette er en avslappende tur ut i Zanzibar Channel, kysten vest for Zanzibar. Øyen ble tidligere eid av arabere og brukt til å isolere vanskelige slaver. Mot slutten av 1800-tallet ble den kjøpt av general Mathews og i 1893 ble fengselet som gav øya navnet bygd. Dette fengselet står den dag i dag og er sammen med de nye hotellene og restaurantene øyas store turistattraksjon.

I farvannet rundt øya er gode muligheter for å få se kjempeskilpadder. Det er også flere flotte bade- og snorklesteder på turen, så ta med badeklær. Dette er en guidet tur som både starter og avsluttes på hotellet vi bor på. 

Pris fra byen USD 30, eller fra kysthotell USD 65

Jozani Forest – Halvdagstur

Jozani Forest er Zanzibars eneste nasjonalpark og hjemmet til den svært sjeldne Red Zanzibar Colobus Monkey. Disse apekattene finnes ingen andre steder i Afrika og ble på midten av 1990-tallet klassifisert som utrydningstruet. Nasjonalparken ble offisielt opprettet i 2004, men området har vært et satsningsområde siden tidlig på 1960-tallet. I tillegg til aper finnes det over 40 ulike arter fugler og mer enn 50 forskjellige sommerfuglarter i alle tenkelige farger.

Dette er en fire timers tur med meget erfarne, kunnskapsrike og engelsktalende guider.

Pris fra byen USD 30, eller fra kysthotell USD 55

Kryddertur– Tre time

Zanzibar er kjent som krydderøyen fremfor noen. På denne vandringen gjennom en stor krydderfarm i landsbyen Kijichi, får vi et unikt innblikk i hvordan krydderet vi smaker til maten med her hjemme i Norge blir dyrket frem. På en krydderfarm blir det selvsagt også gode muligheter til å få smake og ikke minst lukte på ferskt krydder som kanel, nellik, kardemomme, vanilje, sitrongress og ingefær, i tillegg til mandariner, mango og kokosnøtter. Etter disse timene vil du forstå hvorfor øya blir kalt Zanzibar Spice Island. Mulighet til å kjøpe med lokalt produsert krydder hjem. Turen kan gjennomføres på formiddag eller ettermiddag, og kan fint kombineres med andre utflukter.

Pris fra byen USD 20, eller fra kysthotell USD 50

Safari Blue – Dagstur

Dette er selve diamanten i Zanzibars fantastiske kystlandskap. Vi begynner turen i den vernede fiskelandsbyen Fumba Village, herifra pakker vi utstyret i en tradisjonell trebåt og setter kursen over det innbydende turkise havet mot sandbankene og korallene lenger ute. Er vi heldige, kan vi få se flokker med delfiner fra båten. Vel fremme ved sandbankene blir det mulighet for snorkling for de som ønsker det, andre kan slappe av i båten eller ta turen inn på stranden. Etter et par timer fortsetter vi til Kwale Island, hvor vi kan nyte solen med en sval bris i øyens fantastiske naturlige lagune, forsøke å seile en tradisjonell zanzibarsk katamaran eller hvile i skyggen under tamarindtrærne inne på land.

Turen inkluderer forfriskninger som frukt og juice, lunsj med grilling og alle ønskelige drikkevarer på Kwala Island, samt nødvendig utstyr til snorkling. Med på turen er det en rutinert båtfører og snorkleguide. Transport til og fra hotellet er naturligvis også inkludert. Husk solkrem!

Pris fra byen USD 80, eller fra kysthotell USD 85

Dolphin Tour – Formiddag

Helt sør på Zanzibar finner vi landsbyen Kizimkazi Village. Her holder de lokale delfinene til og på denne utflukten blir det mulig å være i vannet sammen med dem. Delfinene i dette området er kjent som vennlige og meget sosiale og tillater sågar folk å bli med på korte svømmeturer. Det anbefales å gjennomføre denne turen tidlig på dagen før det blir for varmt. På tur tilbake til havnen legger vi inn snorkling for de som ønsker det.  

Denne turen kan fint kombineres med for eksempel Jozani Forest eller Krydder ekskursjonen.

Pris fra byen USD 85, eller fra kysthotell USD 85

Landsbyvandring – Halv dag

Her får vi muligheten til et dypdykk inn i hverdagen til en tradisjonell zanzibarsk landsby. I Mchangani Village har lite forandret seg de siste hundre årene. Vi får se hvordan det lokale jordbruket drives, fra krydderplantasjer til åkrer med frukt og grønnsaker, vi får demonstrert lokalt handverk og vi får en omvisning på det lokale fiskemarkedet med en endeløs mengde arter.

Vi spiser lunsj på en strandrestaurant utenfor landsbyen, her vil det bli gode muligheter for en avkjølende dukkert, så ikke glem badetøyet. Før vi kjører tilbake til hotellet, besøker vi Mnarani Natural Aquarium, en lagune hvor de fredede, utrydningstruede grønne havskilpaddene holder til.

Pris fra byen USD 70, eller fra kysthotell USD 80